Trump: Nagy-nagy konfliktus lehet Észak-Koreával

külföld
2017 április 28., 08:04
comments 123

Egyre drámaibb hangon beszélnek amerikai katonai parancsnokok és  politikusok az Észak-Koreával elmérgesült viszonyról. Észak-Korea sorra teszteli atomfegyverek hordozására alkalmas rakétáit, és azt az USA háborús provokációnak tekinti. Egyelőre Kína közvetítésében bíznak Washingtonban, de azért egy anyahajót is a helyszínre vezényeltek.

Trump ilyeneket nyilatkozott az elmúlt 24 órában 

  • a háború lehetőségéről:

Van rá esély, hogy ez egy nagy-nagy konfliktusba tokrollik Észak-Koreával. Teljesen lehetséges.

Szeretnénk diplomáciai úton megoldani a dolgokat, de ez egy nagyon nehéz ügy.

  • a kínaiakról:

Tudom, hogy a kínai elnök nagyon keményen próbálkozik. Nyilvánvalóan nem akarja, hogy elszabaduljanak a dolgok és halottak legyenek. Nem akarja ezt látni. Ő egy jó ember. Ő egy nagyon jó ember és nagyon jól megismertem. Elmondta, hogy szereti Kínát és szereti a kínai embereket. Tudom, hogy szeretne tenni valamit, csak lehetséges, hogy nem tud.

  • Kim Dzsongunról:

27 éves. Meghal az pja, átveszi az irányítást. Mondja, hogy mit akar, de ez nem egyszerű ügy, főleg ilyen fiatalon. Nem arról van szó, hogy bízom vagy nem bízom benne, hanem csak azt mondom, hogy nehéz ez így. Nincs véleményem arról, hogy képes-e racionálisan dönteni. De azért remélem, hogy képes.

Katonai parádé Phenjanban. Fotó: AFP/Ed Jones
photo_camera Katonai parádé Phenjanban. Fotó: ED JONES

Ha nem tesztelnek, még pénzt is kapnak

Rex Tillerson külügyminiszter már kicsit érthetőbben foglalta össze a helyzetet:

"Tudjuk, hogy a kínaiak kapcsolatban vannak a phenjani rezsimmel. Biztosítottak minket arról, hogy felszólították őket, hogy ne teszteljenek több atomfegyvert. Ha mégis megtennék, akkor Kína szankciókkal bünteti meg őket. 

Azt akarjuk, hogy Észak-Koreában belássák, hogy a túlélésük záloga nem az atomfegyver, hanem éppen azok megsemmisítése. Ha ez megtörténik, akkor más országokkal közösen segítünk a gazdaságuk talpra állításában. Nem akarjuk leváltani a mostani vezetést, nem akarjuk a rendszer összeomlását. Az a célunk, hogy a Koreai-félszigeten ne legyenek atomfegyverek." (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.