1628 embert vettek őrizetbe a razziázó rendőrök Törökországban

külföld
2017 április 29., 14:16
comments 47

Szombaton az Anadolu török hírügynökség közölte, Törökország 81 tartományában a Békét Törökországnak címet viselő 'országos biztonsági hadművelet' során razziázott a török rendőrség. 

A több mint 71 ezer rendőr a terrorizmus, kábítószer-kereskelem, szervezett bűnözés, és embercsempész elleni részlegekről érkezett, munkájukat a csendőrség és a parti őrség segítette. Összesen 1628 embert vettek őrizetbe. Hogy pontosan milyen bűncselekménnyel gyanúsítják ezeket az embereket, nem derült ki. 

Több mint 80 autót, 41 nem nyilvántartott lőfegyvert, 35 vadászpuskát, 38 vaktöltényes fegyvert foglalt le a rendőrség, amihez helikopterek és nyomkereső kutyák segítségét is igénybe vették.

Három napja, szerdán 3224 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot, ebből 1013 embert vettek őrizetbe. Őket azzal gyanúsítják, irányították Fethullah Gülen Amerikába menekült hitszónok mozgalmának rendőrségbe épült tagjait.

Süleyman Soylu török belügyminiszter a szerdai razzia kapcsán azt nyilatkozta, a rajtaütések folytatódni fognak. Szerinte 

a gyanúsítottak az állam szabályait semmibe véve alternatív rendőrséget próbáltak kialakítani.

Tavaly július 15. óta több mint 113 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban hatalomátvételi kísérlettel összefüggésbe hozható ügyek gyanújával, közülük 47 ezret le is tartóztattak. További 120 ezer embert azzal a gyanúval függesztettek fel az állásukból, hogy gülenista vagy más, török rendőrség által terrorszervezetnek vélt csoportokhoz tartoznak. 

Angela Merkel szerint az ankarai kormány tevékenysége nagyon megterheli az EU és Törökország kapcsolatát. Orbán Viktor nemrég telefonon gratulált Erdogannak. (MTI) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.