A hygge úgy tesz boldoggá, ahogy te akarod

ÉLET
2017 április 30., 05:32
  • A hygge a dánok nemzeti kincse
  • Olyan időtöltés, ami azzal a tanulsággal jár, hogy élni remek dolog
  • A trend Nyugat-Európa több országát is meghódította, pedig pontos definíció, de még elfogadható fordítás sem született rá
  • A dánok szerint azonban nem is lefordítani vagy definiálni kell, hanem érezni

A hygge, a relaxálás, az életigenlés és a kapcsolatépítés egyedi ötvözetének koncepciója 2016-ban érte el és hódította meg Európa néhány, erre alkalmas országát. Magyarországon, a pesszimizmushoz való elidegeníthetetlen jog hazájában persze kevésbé vált ismertté, de például Nagy-Britanniában, ahol egyébként is van hagyománya a nyugalomnak, és az apró rituáléknak, számos, a jelenséget megfejteni próbáló könyv született. Sőt, a kifejezés az Oxford Szótár szavazásán bekerült a 2016-os év szavai közé is a Brexit, a poszt-igazság, az alt-right és a trumpizmus mellé. E lista alapján nagyjából a hygge volt az egyetlen pozitív dolog, ami Európában tavaly történt.

A könyvespolcok és a szókincs mellett a dán trend a vintage-, és a lakberendezési boltokra volt a legnagyobb hatással, illatosított gyertyák, vastag, kötött plédek, bolyhos pulóverek, és hatalmas, kézzel festett teáscsészék képében lepte el az üzleteket. És habár ezek csak a koncepció külsőségei, ezek teremtették meg a hygge körül lebegő izgalmas, és misztikus légkört, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a nagyközönség kíváncsi legyen a filozófiai tartalomra is.

A tökéletes őshaza

Az alapötlet egyáltalán nem újszerű, az, hogy a kellemes dolgoktól jól érezzük magunkat, és hogy a barátaink társasága pozitív hatással van ránk, viszonylag egyértelmű következtetések. Ennél azonban összetettebb a dolog.

A hygge nagyszerűsége abban is rejlik, hogy formába öntötte az általános életvezetési tanácsokat, tematizálta és konkrétabb, megfoghatóbb alakba gyúrta az élet apró örömeiről szóló közhelyeket. És mindezt nemzeti szintre emelve tette, ami, közmegegyezés szerint, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Dánia jelenleg a világ egyik legboldogabb országa. Az ENSZ 2017-es Világ Boldogság Jelentésénben ugyan csak másodikok lettek, de a 2016-os, és a 2013-tól 2015-ig tartó időszakra vonatkozó összesített rangsorban is az első helyen szerepeltek.

A jelentés természetesen nem tudja vizsgálni, hogy melyik ország lakói mennyire élvezik az életet, vagy hogy mennyire tudnak kikapcsolni egy nehéz nap után, kilép viszont a csak részben befolyásoló és még annyira sem informatív gazdasági mérőszámok világából. A riport az egy főre jutó GDP mellett számításba veszi például az emberek tapasztalatait a szabad döntéshez való jogról, a korrupció mértékéről, az egymás közötti nagylelkűségről, illetve a szociális támogatottság mértékéről is. A 2016-os ENSZ-beszámolóból az is kiderül, hogy a skandináv ország lakói nagyon elégedettek hazájuk egészségügyével és oktatásával is, ami egyébként nem csoda, hisz mindkettő világszínvonalú.

A dánok biztonságban érzik magukat a munkahelyükön, és a szociális háló erejében is megbíznak, úgy gondolják, az állam megfelelő segítséget nyújtana nekik akkor is, ha elvesztenék az állásukat. Ilyen életkörülmények között természetesen könnyű elégedettnek lenni, ha nem kell aggódni az alapvető jóléthez szükséges feltételek miatt, akkor az apró örömökre való koncentrálás is sokkal jobban megy. Sőt, a Warwick Egyetem kutatója, Andrew Oswald egyenesen azt állítja, hogy a dánok a génjeikben is hordozzák a boldogságot, így nem csak életkörülménybeli, hanem genetikai előnyeik is vannak.

Mindezekből azonban nem az a tanulság, hogy a tökéletes hygge-élmény csakis Dániában, dánként tapasztalható meg. Sokkal inkább az, hogy érdemes megismerni és akár kipróbálni is más nemzetek boldogság-rituáléit. A hygge esetében az importálás sem túl nehéz, hiszen a dolog lényege sokkal inkább a filozófiában, és az attitűdben, mintsem a külső körülményekben rejlik.

Személyre kell szabni, a többi mellékes

Arról, hogy fejben minek kell történnie, csak kevés konkrétumot tudni, a pontos instrukciók hiánya, és a szó lefordíthatatlansága is abból ered, hogy a hygge egy nagy mértékben személyes élmény, egyénenként változó az elérési út, és az eredmény is.

“A legközelebbi fordítás, amit a hygge-re ismerek, a kényelem, de ez is nagyon leegyszerűsítő, hiszen nem szükségszerű, hogy a hygge csak a kényelemről szóljon.”- elemzi a jelenséget a 444 kérdésére Kristian, az Esbjergben élő 25 éves, dán szoftverfejlesztő.

“A hygge mindenkinek mást jelent. Nekem például azt, hogy otthon vagyok és filmet nézek, vagy együtt vagyok a barátaimmal, a családommal és csak élvezzük egymás társaságát.”

Arra nézve sincs kikötés, hogy egyedül, vagy társaságban élhető-e át jobban a szertartás, mint Kristian mondja, a két élmény különböző lesz, de a kívánt hatás ugyanúgy elérhető, a tudatosságra azonban mindkét esetben figyelni kell.
“Társaságban könnyebb hygge-zni, viszont fontos a programválasztás. Egy közös kávézás vagy vacsora a családoddal, a barátaiddal tökéletesen alkalmas rá. De ha elmégy velük bulizni, akkor inkább egy izgalmas, szórakoztató élményben lesz részed, mintsem hygge-ben.

Egyedül kicsit nehezebb, de ilyenkor is a programválasztás a kulcs, olyan dolgot kell csinálnod, ami tényleg teljesen kikapcsol, például olvasni a kedvenc könyvedet, filmet nézni, és arra koncentrálni, hogy élvezd az egyedüllétet. “

Ennél több útmutatást azonban Kristian, vérbeli dánként sem tud adni, mint mondja, fogalma sincs a koncepció koráról, eredetéről, és különösebben izgalmas történeteket sem tud róla mesélni. Ahogy a témával foglalkozó összes szakirodalom is megemlíti, a dánok valóban nem beszélnek sokat a hygge-ről, inkább csinálják.

A hygge nekem egy check-point

Mivel a koncepció szülőhazájából is csak néhány óvatos instrukció, és a szubjektivitást és személyre szabottságot hangsúlyozó tanács érkezik, így a szakirodalom átolvasása mellett a cikkhez való anyaggyűjtés során én magam is többször próbáltam tudatosan hygge-zni, gyertyát gyújtottam, plédekbe burkolóztam, jó könyveket olvastam, és filmet néztem egy barátommal. Egyszer még ezt a cikket is próbáltam írni, de ennyire meta/gonzo mutatványra nem voltam képes. Tapasztalataimat összesítve arra jutottam, hogy a hygge nekem egy checkpoint, egy mentés gomb. Valami olyasmi, mint amikor egy nagyon hosszú teljesítménytúrán elérünk az egyik mérőpontig, ahol frissítőt kapunk, és még le is ülhetünk néhány percre pihenni, miközben a szervezők bepecsételik a kiskönyvünkbe, hogy elértük ezt a pontot, és még ha nem is jutunk be a célba a szintidő alatt, eddig már eljutottunk. Az eddig elvégzett munka már legitimálva van, és egy kicsit még megtehetjük, hogy nem gondolunk az előttünk lévőre.

Egyedül hygge-zni nekem annyi, mint elismerni az eddigi teljesítményt, hátralépni tőle egy kicsit, és belefeledkezni valami nem produktív, véletlenül sem hasznos, hanem egyszerűen csak kellemes dologba. Barátokkal hygge-zni pedig, ahogy én megéltem, a barátság elismerése. Hogy épp nem kell dolgozni a kapcsolaton, nem kell görcsösen építeni, hanem csak le kell aratni a barátságba eddig befektetett munka eredményeit, például úgy, hogy megnézünk együtt egy filmet, és tudjuk, hogy minden rendben van közöttünk.

Szerző: Szőke Dániel

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.