A regnáló elnök ellen kampányol a legfőbb iráni vezető

külföld
2017 április 30., 10:20
comments 58

Nyilatkozatban támadta az újraválasztásáért küzdő, iráni viszonylatban mérsékeltnek számító Haszan Róháni elnököt az ország legfőbb vezetője, Ali Hamenei nagyajatollah - az iráni teokráciában az egyházi méltóságoknak nagyobb rangjuk van a választott politikai vezetőknél.

Ali Hamenei nagyajatollah portréja előtt légvédelmi rakéta suhan el egy teheráni katonai parádén 2017. április 18-án.
photo_camera Ali Hamenei nagyajatollah portréja előtt légvédelmi rakéta suhan el. Fotó: Atta Kenare/AFP

Hamenei azért bírálta Róhánit, mert az egy nemrég megjelent interjújában saját munkája eredményének tulajdonította Irán és a Nyugat viszonyának enyhülését. Azt mondta, hogy a közeledési politikája miatt "halványult el a háború Iránra vetődő árnyéka".

Hamenei szerint "ez nem helytálló". A legfőbb vezető szerint valójában azért nem fenyeget már annyira a háború, mert az irániak részt vesznek a közügyekben.

Róhánit a konzervatívok azzal támadják, hogy az Obamával kötött atomalku egyelőre nem hozott kézzel fogható eredményt. Róháni pedig azzal kampányol, hogy ha nála konzervatívabb elnököt választanak, akkor még tekintélyelvűbb irányba sodródhat az ország. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.