A londoni polgármester kiszállt a Temze fölé szánt virághíd ötlete mögül, mert félt, hogy túl sokba kerülne az adófizetőknek

Sadiq Khan levélben jelentette be, hogy a városháza visszavonja támogatását a híd projektje mögül, így gyakorlatilag biztossá vált, hogy nem lesz semmi a Temze fölé eltervezett növényátkelőből. A polgármester azt írta, hogy a főváros nem tudja garantálni a híd építési és fenntartási költségeit. 

A híd ötletét Joanna Lumley színésznő vetette fel még évekkel ezelőtt, utána pedig sokan beleszerettek az elképzelésbe, hogy egy növényekkel borított híd megépítésével lehetne még tovább pörgetni a világ így is egyik legnépszerűbb városának turizmusát. 

A hidat egy ismert brit építész, Thomas Heartwick vetette végül papírra: Temple és South Bank városrészeket kötötte volna össze a 270 fával megépített gyaloghíd. Ugyanakkor a becslések arról szóltak, hogy a projekt 200 millió fontba kerülne. 

Az elmúlt időszakban komoly vita indult meg arról, hogy van-e helye egy ilyen hídnak a városban, aminek belvárosából folyamatosan szorul ki mindenki a szupergazdagokon kívül. Ráadásul a hidat egy magánvállalat üzemeltette volna, annak ellenére, hogy adófizetői pénzekből is épült volna. Sőt, időnként, céges eseményeken, le is zárták volna a nyilvánosság elől. 

Khan végül vizsgálatot rendelt el, ami arra jutott, hogy a projekt nem áll megfelelő anyagi lábakon, a becslések nem tűnnek elég pontosnak, és van rá esély, hogy később komoly finanszírozási lyukat kéne betömnie a városnak, mivel a költségek megugrására lehetett számítani. 

A korábbi polgármester, Boris Johnson nagy rajongója volt a virághídnak. Khan beiktatása után jóval visszafogottabb hangot ütött meg, és közölte, hogy az eddig ismertnél több önkormányzati forrás biztos nem lesz a projektre. 

Most megírt levelében végül erre hivatkozva vonult ki a terv mögül, mivel a városvezetés arra jutott, hogy komoly kockázata van, hogy még több közpénzre lenne szükség a megépítéséhez. Khan szerint kevés az esély arra, hogy a felmerülő plusz költségeket a hídépítést koordináló cég képes lenne magánforrásokból előkeríteni. (Washington Post)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.