Orosz templomban Pokémon Go-zott, három és fél év börtönt kaphat érte

külföld
2017 május 01., 06:30
comments 137

Ruszlan Szokolovszki tavaly nyáron sétált be a Moszkávtól több mint ezer kilométerre fekvő Jekatyerinburg városának ortodox templomába. Nem istentiszteletre jött, hanem éppen egy ritka pokémont üldözött a Pokemon Go-ban. Az egész folyamatot ráadásul rögzítette is videóra, aminek a végén azt mondja, hogy nem sikerült elkapni a legritkább pokémont, Jézust. 

Tavaly nyáron a világ még bőven a Pokemon Go őrületében élt, az egy nyárra hatalmas slágerre váló, kiterjesztett valóságban zajló játék világszerte sok váratlan megoldást eredményezett. De ezek többsége kevésbé volt veszélyes, mint amit Szokolovszki összehozott: ő ugyanis megosztotta a videót egy pokémonos Youtube-közösséggel, onnan pedig hamar az orosz hatóságok szeme elé került. 

link Forrás

Őszzel már őrizetbe is vették, vallásos hit ellen szított gyűlölettel vádolták. Pénteken volt az utolsó tárgyalási napja, az ügyészség három és fél év börtönt kért rá. 

A 22 éves férfi szerint viszont ez túlzás: "lehet, hogy idióta vagyok, de biztos nem szélsőséges" - mondta, ezzel utasítva azt, hogy szélsőségesen vallásellenes lett volna a tette. Szerinte ha le kell ülnie a büntetést, az olyan lenne, mint azoknak a börtönbüntetése, akik Sztálin alatt a kommunizmuson való viccelődésért kerültek börtönbe. 

photo_camera Fotó: KONSTANTIN MELNITSKIY/AFP

Független orosz újságírók is azt hangsúlyozták, hogy ez irreális büntetési tétel lenne, az ortodox egyházat lassan ugyanolyan védelem övezi, mint egykor Sztálin személyét és a pártot. 

A fiatal férfi azzal a váddal áll bíróság előtt, amiért a Pussy Riot két tagját is két év börtönre zárták. Pont a két zenekartag elítélése után hozott egy új törvényt az orosz parlament, ami a hívők érzelmei ellen elkövetett cselekedeteket szankcionálja. A jekatyerinburgi vallási előljáró pont e törvényre hivatkozva állítja azt, hogy jogos lenne a büntetés. 

Ügyében döntés május 11-én várható. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.