Az NVB átengedte a korrupciós bűncselekmények elévüléséről szóló népszavazási kérdést

2017 május 2., kedd 16:01
198

A Magyar Narancs ír arról, hogy a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette az LMP egykori képviselője, Vágó Gábor által beadott kérdést, ami így hangzik: 

„Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?”

Azaz mostantól lehet aláírásokat gyűjteni, és ha ez összejön, jöhet a szavazás.

A korrupciós bűncselekmények büntethetőségének elévülése amúgy jelenleg 5 év. 

Az NVB tagjai 5:5 arányban szavaztak, így az elnök, Patyi András döntött, aki szerint mivel a kérdés az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, ezért hitelesíthető. És bár a Btk. jelenleg is tartalmazza a korrupciós bűncselekmények törvényi meghatározását, valamint az elévülés általános szabályait, illetve a kivételeket, a kérdés végül átcsúszott a bizottságon.  

Vágó amúgy rendszeresen ad be kérdéseket, a keddi ülésen hét másik kérdését elkaszálta az NVB. Ezek a korrupciós bűncselekmények büntetési tételére, a feljelentések és nyomozások jogorvoslatára, a köztulajdonban álló gazdasági társaság, valamint költségvetési szerv által kötött szerződés érvényességi feltételére, illetve az ezekkel a szervezetekkel foglalkoztatási jogviszonyban álló személyek jövedelmére vonatkoztak volna. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt