Bánki Erik megmagyarázza, hogyan tudott 70 millióért részvényt venni a Buda-Cash vezetőinek cégében, amikor a vagyonbevallása szerint nem is volt ennyi pénze

POLITIKA
2017 május 02., 18:38
comments 160

A napokban derült ki, hogy Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának fideszes vezetője 70 millióért vett részvényeket a Buda-Cash vezetőinek cégében 2013-ban. A 24.hu cikkéből az is kiderült, hogy Bánkinak papíron ekkor nem lett volna erre pénze, a vagyonnyilatkozata szerint Bánkinak 2012 nyarán nagyjából nettó 30 millió forint megtakarítása volt, két évvel későbbi viszont már nettó 127 millió. 

Mint korábban írtuk, a Népszabadságot is kiadó Mediaworksöt tavaly felvásároló (majd a lapot megszüntető), azóta nyíltan Mészáros Lőrinc befolyása alá kerülő céget akkor még Phylaxiának hívták, és tőzsdei körökben két dologról volt ismert: hogy a Buda-Cash vezetőinek érdekeltsége, és hogy eszközeit erősen túlértékelten szerepeltette könyveiben. Ebben vásárolt részesedést Bánki Erik, amit aztán később egy másik cégnek tovább is adott. 

Kedden a Hír Tv kérdezte meg Bánkit, hogy hogyan sikerült megvásárolnia a részvényeket. A fideszes politikus azt állította, cégei termelték ki a szükséges összeget, ugyanakkor betéti társaságának pénzügyi beszámolóját nem adták be a cégbíróságra, így az nem nyilvános. 

„Minden egyes forint, amit befektetésekre fordítottam, mind adózott jövedelemből, vagy a cégeimben megtermelt jövedelemből, vagy a személyes jövedelmemből származik, így az Opimus-részvényekre költött pénzem is adózott jövedelemből származik.” – válaszolta a kérdésre. 

A politikus és a Hír Tv újságírója között erről a problémáról az alábbi párbeszéd zajlott le: 

– A betéti társaság nincs arra kötelezve, hogy leadja ezeket.
– Ettől még le lehet adni, nagyon sok betéti társaság le is adja. Ön miért nem adta le ezeket a beszámolókat?
– Önnek és a kollégáinak is megmondtam, minden cégem minden ügye abszolút rendben van, minden az aktuális jogszabályoknak megfelelően…
– De miért nem adta le ezeket a beszámolókat?
– Mert nem vagyok erre kötelezett.

A Hír Tv megkérdezte a KDNP-s Hollik Istvánt, hogy szerinte rendben van-e mindez. És Hollik szerint persze, hiszen mint mondta „a vagyonnyilatkozat arra való, hogy egy képviselő, bármelyikünk vagyoni viszonyait visszaadja, tehát a valóságot tükrözze. Bánki Erik vagyonnyilatkozatával kapcsolatban ilyen aggályok soha nem merültek föl, a képviselő úr minden vagyontárgyáról beszámolt.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.