A gazdasági bizottság fideszes vezetője 70 millióért vett részvényeket a Buda-Cash vezetőinek cégében 2013-ban

bűnügy
2017 április 28., 08:05
comments 78

Hetvenmillió forintért vásárolt Bánki Erik fideszes képviselő 2013-ban Opimus-részvényeket, rejtély, hogy miből – írja a 24.hu.

A Népszabadságot is kiadó Mediaworksöt tavaly felvásároló (majd a lapot megszüntető), azóta nyíltan Mészáros Lőrinc befolyása alá kerülő céget akkor még Phylaxiának hívták, és tőzsdei körökben két dologról volt ismert: hogy a Buda-Cash vezetőinek érdekeltsége, és hogy eszközeit erősen túlértékelten szerepeltette könyveiben.

Pintér Zoltán, a Buda-Cash alapító tulajdonosa – aki arról lett híres tavaly, hogy a bíróságon azzal érvelt: nem felelős a csalásokért, mert folyamatosan részeg volt – és más, a Buda-Cash-es körröl összefüggésbe hozható szereplők 2013-ban szerezték meg az Opimus/Phylaxia közel hetven százalékát, méghozzá úgy, hogy már korábban megvásárolt cégeket vittek be, azaz apportáltak a tőzsdei társaságba.

Ugyanebben az időben, 2013 májusában vásárolt Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának fideszes vezetője 70 millió forintért 2,3 millió darab részvényt a társaságban.

photo_camera Pintér Zoltán, Bánki Erik

Bánki a Fidesz sajtóosztályán keresztül azt válaszolta a 24.hu-nak, hogy ismeri Pintér Zoltánt, de üzleti kapcsolatuk nem volt. A kétes hírű cégben történt részvényvásárlását pedig „kizárólag piaci szempontok határozták meg”, tavaly pedig egy harmadik cégnek értékesítette részvényeit.

Más kérdés, hogy Bánkinak vagyonnyilatkozata szerint nem is lehetett volna pénze erre: 2012-es vagyonnyilatkozata szerint nettó 30 millió forintos vagyona volt.

2015-ben, a Buda-Cash bedőlése után azt mondta Bánki a parlamentben, hogy „sejtjük, hogy a pénz az arcátlan brókerek sportautóiban és külföldi bankszámláin lehet. Ám pont ezért és pont ebben a pillanatban tovább kell lépnünk, és le kell rendeznünk azt a kérdést, hogy ki fizeti a számlát. Sajnos, ismerjük a felszámolási eljárás útvesztőit, amely több hónapig, akár évekig elhúzódhat. Ezalatt az érintetteknek pont elég idejük lesz arra, hogy eltüntessék a bizonyítékokat, és a lopott pénzt megfelelő helyre menekítsék.” Arról nem beszélt, hogy a Buda-Cash-es vezetők cégének jelentős részvénycsomagja volt.

Érdekes az is, mi lett a Buda-Cash-es vezetők részvényeivel 2015-ben, amikor kiderült, hogy a brókercég csak masszív csalások segítségével tudott a felszínen maradni akkor már másfél évtizede. A Buda-Cash-es részvények ugyanis mostanra Mészáros Lőrincnél kötöttek ki.

Főleg az figyelemreméltó, hogy néhány nappal azelőtt, hogy a Buda-Casht bezárta volna a pénzügyi felügyelet, két offshore cég, a Cariati Holding és a TAC Investments tulajdonában került az Opimus részvényeinek jelentős része. Később ezt vásárolta meg Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért ismeretlen tulajdonosuktól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.