Iszonyú ritka, albínó orangutánt fogtak be Borneón

ÁLLAT
2017 május 02., 19:02
comments 64

Albínó orangutánt ejtettek foglyul falusiak Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén, a rendkívül ritka állatot a hatóságok szabadították ki és bízták állatvédők gondjaira. 

A fehér bundájú, kékszemű, 5 év körüli nőstényt csütörtökön fogták el egy falu lakói Borneó középső részén, Kapuas Hulu körzetben, a hatóságok két nappal később szabadították ki a ketrecből, amelybe a falusiak zárták. 

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

"Egy orangután önmagában is ritka, egy albínó orangután pedig még annál is ritkább" - hangoztatta a Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) a szokatlan felfedezést kedden bejelentve. A természetvédelmi szervezet közölte, hogy fennállásának 25 éve alatt még sosem találkoztak fehér orángutánnal. Ázsia egyetlen nagytestű főemlősének szőre általában barnás-vöröses, szeme pedig sötét. 

A fogságból kiszabadított állat orra körül megszáradt vérfoltok láthatók. Az állatvédők szerint az orangután az elfogása közben sérülhetett meg, bizonyára szembeszállt támadóival. 

Az albínó főemlőst a BOSF Nyaru Menteng-i rehabilitációs központjába szállították, ahol csaknem 500 majomról gondoskodnak. Az aktivisták szerint jó esély van arra, hogy a fehér orangutánt nemsokára visszaengedhetik a vadonba. 

Az 1973 évi 290 ezerrel szemben jelenleg 100 ezer orangután élhet Borneón, számuk 2025-ig 47 ezerre csökkenhet természetes élőhelyük zsugorodása miatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint. 

Az orangutánt kihalás fenyegette fajként tartja nyilván a Természetvédelmi Világalap (WWF). (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.