Két amerikai B 1B bombázó átrepült Dél-Korea felett

Válaszul az észak-koreai nukleáris és rakétakísérleti programokra két amerikai B-1B típusú hadászati bombázó hétfőn átrepült Dél-Korea fölött.

A gépek a csendes-óceáni Guam szigetén lévő Anderson légitámaszpontról szálltak fel, és a Keleti-tenger felett repültek tovább, majd a Koreai-félsziget közelében tartózkodó Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó fedélzetén lévő harci gépekkel, valamint dél-koreai vadászgépekkel közösen gyakorlatoztak. A manőver 2-3 órát tartott.

Amerikai B-1B Lancer bombázókFotó: MSgt Kevin J. Gruenwald/Digital

A KCNA észak-koreai hírügynökség szerint az amerikai gépek azt gyakorolták, miképpen dobjanak le nukleáris bombákat Észak-Korea nagyobb célpontjaira. A jelentés szerint a hadászati csapásmérő műveletet összhangba hozták a térségben tartózkodó amerikai repülőgép-hordozóval, valamint a Michigan amerikai tengeralattjáróval. 

A Japán-tengeren tartózkodik a Carl Vinson atommeghajtású repülőgép-hordozó vezette, négy hadihajóból álló egység és a Michigan atommeghajtású tengeralattjáró, fedélzetén robotrepülőgépekkel.

Kedden a japán Kjúsú szigeten lévő Szaszebo haditengerészeti kikötőbe befutott a Cheyenne atom-tengeralattjáró, aminek fedélzetén ugyan nincs atomfegyver, de nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgéppel szerelték fel, amelyek képesek csapást mérni földi célpontokra. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.