A magyar állami hírügynökség egyszerűen IMÁDJA az orosz állami közvélemény-kutatót

külföld
2017 május 03., 10:08
comments 126

Érdekel valakit, hogy miről számol be a 100% orosz állami tulajdonban álló, konkrétan a putyinista kormány munkaügyi minisztériuma alá betagozódott közvélemény-kutató intézet, a Всероссийский центр изучения общественного мнения (ВЦИОМ, latin rövidítéssel VCIOM)?

Ha igen, akkor boldog lehet, mivel a magyar állami hírügynökség, az MTVA-hoz tartozó MTI lelkesen hírt ad az orosz állami közvélemény-kutató eredményeiről – mintha a Kreml érdekeit kiszolgáló intézet közzétett eredményeit bármilyen szempontból hiteles forrásnak lehetne tekinteni. Nézzük csak a mai és tegnapi beszámolókat!

Moszkva, 2017. május 3., szerda (MTI) – Az oroszok leginkább az állami televíziónak hisznek

Az oroszok 70 százaléka a hírmédiumok közül leginkább az országos központi (állami) televíziónak hisz - derült ki a VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

Moszkva, 2017. május 2., kedd (MTI) – Francia elnökválasztás - Az oroszok többsége Le Pent választaná

 „Az oroszok 61 százaléka Marine Le Penre, a Nemzeti Front jelöltjére szavazna a francia elnökválasztás második fordulójában, a centrista Emmanuel Macron pedig csak a voksok 8 százalékát gyűjtené be tőlük - közölte kedden a VCIOM orosz állami közvélemény-kutatóintézet.”  

Moszkva, 2017. május 2., kedd (MTI) – Az oroszok csaknem kétharmada támogatja Putyin újabb elnökségét

Az állami VCIOM közvélemény-kutató intézet március végi adatai szerint az oroszok 70 százaléka hajlik rá, hogy részt vegyen az elnökválasztáson, de csak 52,5 százalék biztos benne, hogy ezt meg is teszi. Ily módon, jelenleg nem tűnik biztosítottnak, hogy a Kreml teljesítse a sajtó által megszellőztetett, úgynevezett 70/70 tervét, vagyis azt, hogy Putyin 70 százalékos részvételi arány mellett megkapja a szavazatok 70 százalékát.

De a személyes kedvencem ez a beszámoló, picivel korábbról:

Moszkva, 2017. január 9., hétfő (MTI) – Felmérés: az oroszok csaknem háromnegyede elégedett az életével

Az oroszok 73 százaléka elégedett az életével - derült ki a VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.    Egészében véve Oroszország lakossága a múlt év végén elkészített
kutatás szerint nagyobb derűlátással tekintett a helyzetére és a
jövőjére. A megkérdezettek alig több mint negyede közölte azt, hogy
elégedetlen az életével.

Az ország helyzetét 56 százalék ítélte meg kedvezően, ami 10
százalékpontos növekedés 2015 végéhez képest. A tavalyelőtt mért
52-ről 42 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint a (válság)
neheze még hátravan. A válaszadók egynegyede szerint Oroszország
most éli át a legnehezebb időszakát és ugyanennyien vannak, akik
szerint az ország már túljutott mélyponton.

Sztyepan Lvov, a VCIOM szakértője szerint az oroszokat továbbra
is aggasztja a gazdasági helyzet, ám kérdést már kevésbé közelítik
meg érzelmi alapon, mint régebben. A tavaly szeptemberi parlamenti
választások nyomán az emberek kedvezően viszonyulnak a "politikai
stabilitás" megerősödéséhez
.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.