A minisztérium visszavonja a törvényjavaslatot, ami szerint a kutyaadó a vadász Semjénnek hála vadászkutyákra nem vonatkozna

2017 május 4., csütörtök 19:17
231

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) kezdeményezte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény módosítására beadott javaslat visszavonását átdolgozásra – közölte a minisztérium az MTI-vel. Arra hivatkoztak, hogy

a javaslat alkalmat ad a szándékos félremagyarázásra, és el szeretnénk kerülni, hogy az állatvédelem ügyét az ellenzéki pártok „hisztériakampányuk” céljaira használják, és ezzel megtévesszék a jó szándékú állatbarátokat.

Mi is megírtuk, hogy az állatvédelmi törvényben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek hála az újfajta kutyaadót vadászkutyák után nem kell fizetni. Semjén Zsolt egyébként vadász is.

A kormánypártok támogatásával, ellenzéki kritika mellett tárgyalta a Ház szerdán az állatvédelmi törvény módosítását. Zsigó Róbert, az FM államtitkára egy EU-s irányelv átvételével indokolta a parlamenti vitában az állatvédelmi törvény módosítását. Emlékeztetett: még kötelezettségszegési eljárás is indult az ország ellen az átvétel elmulasztása miatt. A javaslat az állatkísérletekkel kapcsolatos szabályozást egységesíti az EU-ban, hogy az így előállított termékek minden tagállamban értékesíthetők legyenek.

A vitában minden ellenzéki felszólaló kritizálta az állatvédelmi törvény módosításáról szóló földművelésügyi minisztériumi előterjesztést. Leginkább az állatok elaltatásának megengedőbb szabályozását, az ebadót és azt kifogásolták, hogy a tárca nem egyeztetett előtte a civil szervezetekkel. Többen is a javaslat visszavonására szólítottak fel.

Zsigó Róbert zárszavában azt mondta: a törvényjavaslat olyan pontokat érint, amikben az Európai Bizottságnak vitája volt a kormánnyal. Az állatvédelmi törvény módosítása viszont nem tekinthető lezártnak, a civil szervezetekkel zajlik az egyeztetés – mondta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt