A minisztérium visszavonja a törvényjavaslatot, ami szerint a kutyaadó a vadász Semjénnek hála vadászkutyákra nem vonatkozna

ÁLLAT
2017 május 04., 19:17
comments 231

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) kezdeményezte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény módosítására beadott javaslat visszavonását átdolgozásra – közölte a minisztérium az MTI-vel. Arra hivatkoztak, hogy

a javaslat alkalmat ad a szándékos félremagyarázásra, és el szeretnénk kerülni, hogy az állatvédelem ügyét az ellenzéki pártok „hisztériakampányuk” céljaira használják, és ezzel megtévesszék a jó szándékú állatbarátokat.

Mi is megírtuk, hogy az állatvédelmi törvényben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek hála az újfajta kutyaadót vadászkutyák után nem kell fizetni. Semjén Zsolt egyébként vadász is.

A kormánypártok támogatásával, ellenzéki kritika mellett tárgyalta a Ház szerdán az állatvédelmi törvény módosítását. Zsigó Róbert, az FM államtitkára egy EU-s irányelv átvételével indokolta a parlamenti vitában az állatvédelmi törvény módosítását. Emlékeztetett: még kötelezettségszegési eljárás is indult az ország ellen az átvétel elmulasztása miatt. A javaslat az állatkísérletekkel kapcsolatos szabályozást egységesíti az EU-ban, hogy az így előállított termékek minden tagállamban értékesíthetők legyenek.

A vitában minden ellenzéki felszólaló kritizálta az állatvédelmi törvény módosításáról szóló földművelésügyi minisztériumi előterjesztést. Leginkább az állatok elaltatásának megengedőbb szabályozását, az ebadót és azt kifogásolták, hogy a tárca nem egyeztetett előtte a civil szervezetekkel. Többen is a javaslat visszavonására szólítottak fel.

Zsigó Róbert zárszavában azt mondta: a törvényjavaslat olyan pontokat érint, amikben az Európai Bizottságnak vitája volt a kormánnyal. Az állatvédelmi törvény módosítása viszont nem tekinthető lezártnak, a civil szervezetekkel zajlik az egyeztetés – mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.