Mivé lett a világ, a britek már nem is isznak (sokat)!

ÉLET
2017 május 04., 09:54
comments 40

O tempora o mores! A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal legfrissebb életmódkutatása alapján a britek már csak nem is isznak (sokat)! 2005 óta teszik fel a kérdést, hogy a kérdezett ivott-e az előző héten, és erre még soha sem feleltek igennel olyan kevesen, mint tavaly.

2005-ben még a válaszadók majd 63 százaléka felelt igennel, tavaly viszont már csak 58 százalékuk.

Még ennél is drasztikusabban csökkent azok aránya, akik a felmérést megelőző hét legalább öt napján fogyazstottak alkoholt. 2005-ben ez még 18 szzalék volt, tavaly már tíz százalék alá zuhant.

Azok aránya, akik pedig egyáltalán nem ittak, húsz százalék fölé nőtt. A felük, tehát a reprezentatív statisztika alapján a britek tíz százaléka pedig

egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, soha.

A felmérés eredményeit közlő BBC módszertani megjegyzése szerint ebből még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, mert az ilyen, önbevalláson alapuló statisztikák torzíthatnak, a válaszadók hajlamosak szépíteni saját szokásaikon. Ugyanakkor a brit Sör- és Kocsmaszövetség adatai szerint is csökkenőben van az alkoholfogyasztás. Ez a szövetség a valós fogyasztási adatokat méri, ráadásul a statisztikusoknál sokkal régebb óta. Az adataik szerint a fogyasztás évtizedek óta csökken a hatvanas-hetvenes években mért csúcs óta. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.