Őrült sebességgel terjed a kép, amin egy neonáci kopasz és egy cserkészlány vitatják meg Csehország jövőjét

Vírus-sebességgel terjed a weben egy cseh cserkészlány, a 16 éves Lucie Myslíková és egy neonáci tüntető közös képe, amit Vladimir Cicmanec fotós lőtt kedden Brno városában. 

150 neonáci vonult fel a belvárosban, de az ellentüntetők nagyjából kétszer ennyien voltak. Csehországban alaposan felerősödtek a szélsőjobboldali mozgalmak, különösen, miután 2013-ban a Hajnal Nemzeti Koalíciója (Úsvit - Národní koalice) 7 százalékkal bejutott a parlamentbe. 

A Facebookon terjedő képet készítő Vladimir Cicmanec, aki egyébként maga is ellentüntetőként volt jelen, azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy Lucie olyan határozottan és büszkén állt a molonóval a kezőben, és olyan egyenesen érvelt, hogy fel se merült benne a meghátrálás gondolata. 

Cicmanec pontosan nem hallott minden szót, de a felek a nemzetállamok szerepéről, bevándorlásról és menekültekről beszélgettek. Lucie az ő tolmácsolásában azt mondta, a nacionalizmus értelmetlen, mert "mind emberi lények vagyunk és nem kellene egymást önkényes megkülönböztetni". 

A cseh cserkészszövetség szerint a vita heves volt, de nem fordult át agresszióba. A szervezet azért vonult utcára, mert meg akarták mutatni, hogy nagyon sokan, köztük ők is úgy gondolják, ki kell állni sokszínűség és a béke alapvető értékei mellett. (CNN)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.