Vádat emeltek a halálkamion ügyében

bűnügy
2017 május 04., 13:32
comments 29

Emberölés és bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt vádat emelt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség 11 afgán, bolgár és libanoni férfi ellen. Ők lehetnek felelősek a 2015. augusztusában bekövetkezett tragédiáért, ami 71 ember halálát okozta. Két éve nyáron Parndorf mellett hagytak egy hűtőkamiont, amiben több tucat ember megfulladt. 

photo_camera A teherautó, amiben 71 ember megfulladt.  Fotó: AFP PHOTO / DIETER NAGL

A nyomozást vezető Nánási László főügyész szerint a gyanúsítottakból álló bűnszervezet 2015 február és augusztus között összesen 31 alkalommal több mint 1200 embert csempészett át Nyugat-Európába személyszállításra egyébként teljesen alkalmatlan, levegőtlen furgonokban. A csoport egy afgán férfi vezette, aki 300 ezer eurót keresett ezzel.

Az áldozatok között nők és gyerekek is voltak. A tragédia az egész világot megrázta, hatása volt volt a német kormány eleinte befogadást támogató politikájára is. A nyomozás nagy részét azért a magyar rendőrség végezte, mert az osztrákok megállapították, hogy a teherautó Magyarország felől érkezett, és a benne szállított emberek még a magyar oldalon fulladtak meg.  

A teherautóról kiderült, hogy egy libanoni-bolgár kettős állampolgár vette meg Kecskeméten, róla kiderült, hogy autókereskedő, és szinte azonnal elfogták. A bandát egy Budapesten élő afgán vezette, aki még 2013-ban érkezett Magyarországra és kapott oltalmazotti státust. 

A szervezet, amit ő vezetett, akár több milliárd forintot is kereshetett a bűncselekmény-sorozattal; 2015 februárjától kezdve egyre több emberrel és gépjárművel dolgoztak. A migránsokat jellemzően a szerb-magyar határon gyűjtötték össze és osztották szét aszerint, hogy ki akart Németországba, és ki Ausztriába továbbutazni. 

A halálkamion maga Kecskemétről indult a hajnali órákban az M5-ösön, Domaszéknél fordult el a határfelé, a szerb határ magyar oldalán fél 5 körül zsúfolták be a raktérbe az áldozatokat, és autók kíséretében elindultak az osztrák határ felé. Az áldozatok levegője feltehetően valahol Budapest magasságában fogyhatott el. Nem tudni, miért mentek tovább a sofőrök, amikor már tudniuk kellett, hogy az utasok mind meghaltak, miért kockáztatták a határátkelést. A sofőr Parndorf közelében a reggeli órákban szállt át a kísérőautóba. 

A gyanúsítottak többsége bolgár, ők vezették a kamionokat. A pénznek nincs nyoma, nagy részét Afganisztánba utalták vagy utaztatták az eset után.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.