A konzervatívok nagyot szakítottak, a Ukip a jelentéktelenség szélére sodródott a brit helyhatósági választásokon

külföld
2017 május 5., 11:36
comments 63

Miután tavaly Nagy-Britannia lakossága, kis többséggel ugyan, de megszavazta a kilépést az Európai Unióból, nagy talány volt, hogy mi lesz azzal a politikai formációval, ami egész létezését a brexit elérésére húzta fel. 

Az idegengyűlölő és EU-ellenes Ukip most úgy fest, hogy nem tudott kitalálni egy olyan üzenetet, amivel átmenthetnék magukat a brexit utáni brit politikába. Nagy-Britannia szerte tartottak tartományi választásokat, és az eddigi eredmények alapján sehol nem kíváncsiak többet a pártra: több mint 80 képviselői helyet veszítettek el. 

A választás legnagyobb nyertese a Konzervatív Párt volt, ami kedvező előjel az öt hét múlva esedékes általános választások elé. 

photo_camera Nigel Farage, a Ukip EP-képviselője Fotó: Sebastien Bozon/AFP

A Ukip egykori alapítója, Arron Banks egy sporthasonlattal élt: e szerint olyan a helyzet, mintha a párt egy versenyautó lenne, ami már a verseny első kanyarjában a tömegbe csapódott, megölve a sofőrt és a nézőket is. Azaz nem kedvező a helyzet. 

Szerinte May teljesen átvette a párt korábbi üzeneteit, és az előrehozott választás a lehető legrosszabb hír volt a párt számára.

A Ukio 2014-ben volt a csúcsán, az ország harmadik legnagyobb pártja voltak, és végül a 2015-ös választásokon 13 százalékot kaptak. 

A pártot az utóbbi időben egymást érték a botrányok: Nigel Farage egy éve mondott le, a helyére érkező Diane James pedig szinte azonnal továbbállt. A párt egyik EP-képviselője, Steven Woolfe pedig azután lépett ki, hogy egy másik képviselő kórházba juttatta. 

Az önkormányzati választások másik nagy vesztese a Munkáspárt volt: több olyan tartományban is helyeket veszítettek a toryk javára, ahol a brexitre szavaztak a választók. 

Még nem minden tartományból érkeztek be a végeredmények, úgyhogy arról megoszlanak egyelőre vélemények, hogy a Labour katasztrofális eredményekkel végzett-e vagy csak szolid visszaesés történt, de az biztos, hogy a forduló legnagyobb nyertese a Konzervatív Párt. Ahogy nemrég írtuk, May ügyes taktikai húzással a jelek szerint simán akár történelmi vereséget is mérhet a júniusi általános választásokon.  (BBC, Guardian, Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt