A konzervatívok nagyot szakítottak, a Ukip a jelentéktelenség szélére sodródott a brit helyhatósági választásokon

külföld
2017 május 05., 11:36
comments 61

Miután tavaly Nagy-Britannia lakossága, kis többséggel ugyan, de megszavazta a kilépést az Európai Unióból, nagy talány volt, hogy mi lesz azzal a politikai formációval, ami egész létezését a brexit elérésére húzta fel. 

Az idegengyűlölő és EU-ellenes Ukip most úgy fest, hogy nem tudott kitalálni egy olyan üzenetet, amivel átmenthetnék magukat a brexit utáni brit politikába. Nagy-Britannia szerte tartottak tartományi választásokat, és az eddigi eredmények alapján sehol nem kíváncsiak többet a pártra: több mint 80 képviselői helyet veszítettek el. 

A választás legnagyobb nyertese a Konzervatív Párt volt, ami kedvező előjel az öt hét múlva esedékes általános választások elé. 

Nigel Farage Strasbourgban 2017. április 5-én.
photo_camera Nigel Farage, a Ukip EP-képviselője Fotó: Sebastien Bozon/AFP

A Ukip egykori alapítója, Arron Banks egy sporthasonlattal élt: e szerint olyan a helyzet, mintha a párt egy versenyautó lenne, ami már a verseny első kanyarjában a tömegbe csapódott, megölve a sofőrt és a nézőket is. Azaz nem kedvező a helyzet. 

Szerinte May teljesen átvette a párt korábbi üzeneteit, és az előrehozott választás a lehető legrosszabb hír volt a párt számára.

A Ukio 2014-ben volt a csúcsán, az ország harmadik legnagyobb pártja voltak, és végül a 2015-ös választásokon 13 százalékot kaptak. 

A pártot az utóbbi időben egymást érték a botrányok: Nigel Farage egy éve mondott le, a helyére érkező Diane James pedig szinte azonnal továbbállt. A párt egyik EP-képviselője, Steven Woolfe pedig azután lépett ki, hogy egy másik képviselő kórházba juttatta. 

Az önkormányzati választások másik nagy vesztese a Munkáspárt volt: több olyan tartományban is helyeket veszítettek a toryk javára, ahol a brexitre szavaztak a választók. 

Még nem minden tartományból érkeztek be a végeredmények, úgyhogy arról megoszlanak egyelőre vélemények, hogy a Labour katasztrofális eredményekkel végzett-e vagy csak szolid visszaesés történt, de az biztos, hogy a forduló legnagyobb nyertese a Konzervatív Párt. Ahogy nemrég írtuk, May ügyes taktikai húzással a jelek szerint simán akár történelmi vereséget is mérhet a júniusi általános választásokon.  (BBC, Guardian, Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.