A neonácival szemben állva világhírűvé vált cseh cserkészlány azt ígéri, mindig ki fog állni a gyűlölettel szemben

külföld
2017 május 05., 07:48
comments 138

Az elmúlt napok egyik legismertebb fényképén egy fiatal cseh cserkészlányt látni, amit szemben áll egy neonáci fiatallal. 

A 16 éves Lucie Myslíková Brno városában ment ki egy ellentüntetésre, amit a városban felvonuló nácik ellen szerveztek, most a Guardiannak mesélte el, hogyan került rá erre a fényképre.  

Elmondása szerint a szervezők célja kifejezetten az volt, hogy erőszakmentesen álljanak ki a gyűlölet ellen. Sokan jöttek el az ellentüntetésre, mindenféle háttérrel érkeztek az emberek, de abban egyetértettek, hogy a nacionalizmus nem lehet alternatíva. 

Lucie szerint ez a gondolkodás szorosan benne gyökerezik a cseh cserkészmozgalomban, mindig kiálltak a neonácikkal szemben. A fényképen azt a pillanatot látni, amikor az egyik résztvevő neonáci vitatkozni kezdett a fiatal lánnyal és cserkésztársaival. 

A fiatal lány elmondása szerint elsőnek a nemzet fogalmáról beszélt nekik. Nagyon dühösnek tűnt, de nem bántotta őket. A cserkészek a menekültekre és a migrációra terelték a szót, mire a fiatal férfi azzal vágott vissza, hogy egy menekült fogja majd megerőszakolni. 

„Azt mondtam neki, hogy nem félek a menekültektől, mert egy fehér, egy cseh férfi ugyanúgy meg tudja ezt tenni. Ez nem bőrszín vagy nemzetiség kérdése.”

A férfi ezután azzal folytatta, hogy félti a lányát. Lucia szerint a félelem és a xenofóbia lehet az oka, amiért így gondolkodik: a világ tele hamis információkkal, és ez rengeteg bizonytalanságot és félelmet szül. Ezért ő nem is ítélkezik senki felett. 

Lucia csak sok órával később tudta meg, hogy a fénykép világhírű lett, internetszerte elterjedt. Ennek voltak árnyoldalai is: rengeteg megkeresését kapott, a telefonja állandóan csörög, rengeteg emailt kap. De annak örül, hogy sikerült ráirányítania a figyelmet egy fontos problémára: a neonáci fenyegetésre. 

A hírnév ellenére sem tervezi, hogy politikusi pályára lépjen. Videóanimációt tanul most, rendező lenne majd szívesen. De azt megígérte, hogy küzdeni fog a gyűlölet ellen a továbbiakban is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.