Ajjajj: nem gyűlik elég gyorsan a TAO-pénz a világ legjobb futballakadémiájához

A Magyar Nemzet ír arról, hogy veszélybe kerülhet a felcsúti sportcsarnok és a konferenciaközpont finanszírozása, mert a Puskás Akadémiát üzemeltető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) a sportfejlesztési programjában jóváhagyott összeg felét sem tudta április végéig tao-ból összeszedni.  

A FUNA-t Orbán Viktor alapította és Mészáros Lőrinc az elnökli, és az MLSZ tavaly decemberben 2,93 milliárd forintos programot hagyott jóvá a számukra. Azaz a FUNA idén ennyi pénzt szedhetne össze vállalatoktól, amelyek a társasági adójukat nem a költségvetésnek, hanem sportszervezeteknek adják inkább. 

A lap arról ír, hogy a FUNA a keret nagyrészét a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sportkomplexum egy évvel korábban megkezdett építésére igényelte. A 3,57 milliárd forintos projekt költségvetéséből 2,5 milliárd forintot fizetnének tao-ból, a többi "önrész" lenne. De az MLSZ elérhető adatai szerint a közelgő június végi határidő ellenére eddig még "csak" 1,3 milliárd forintot sikerült összekalapozni. 

A cikk szerint ilyesmire a tao-rendszer bevezetésére nem volt példa, az előző szezonban például tíz nap alatt szedték össze a jóváhagyott 1,7 milliárd forintot. Az idei keretet már decemberben elkezdték feltölteni, akkor volt is olyan időszak, hogy két nap alatt érkezett 600 millió forint a magyar labdarúgás történetének legjobb labdarúgócsapatához. Azóta viszont érezhetően leállt a pénzmozgás a klub felé. 

Ami szintén aggodalomra adhat okot, hogy a tao-pénzek főleg a támogatók üzleti évének zárásakor szoktak kiáramlani, ezért mindig december végén mozog a legtöbb pénz. A Magyar Nemzet azért hozzáteszi, hogy elképzelhető, hogy a Felcsút képes olyan támogatókat felhajtani, akik a májusi bevallási szakaszban szórják majd meg a klubot. Ugyan milliárdos összegek megmozdulását alapesetben ilyenkor a szakértők már nem nagyon várnák, de pont a Felcsút esetében bármilyen csoda elképzelhető. 

Ha mégis megtörténne a botrány, és nem folyna be elég tao a klubhoz, akkor vagy halasztani kell a Sportkomplexum átadását vagy az alapítványnak "saját zsebből" kell kigazdálkodnia a különbséget. 

A FUNA elérhető beszámolója szerint amúgy 1,6 milliárd forint előkapása még Európa legjobb futballklubjának sem menne könnye: ugyan 2015 végén benyújtott beszámolójuk szerint vagyonuk meghaladja a 19 millád forintot, de ennek nagy része nehezen mozgatható tárgyi eszköz. 

A lap kereste persze a világ legjobb futballklubját is azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a sportcsarnokkal, de nem kaptak semmiféle választ.