Büntetőeljárás indult az ellenőröket szoftverrel kitrükköző Uber ellen az USA-ban

külföld
2017 május 05., 09:46
comments 6

Az amerikai igazságügyi minisztérium büntetőeljárást kezdett az Uber ellen. A nyomozás tárgya a cég Greyball nevű, belső használatú szoftvere, amiről eredendően azt állították, hogy a visszaélések kiszűrésére szolgál. Elméletben tényleg alkalmas erre, de a gyakorlatban inkább arra használták, hogy azokban a városokban, ahol nem engedélyezték a működésüket, kiszűrjék az Uberre vadászó hatóságokat.

A szoftver például a felhasználó hitelkártyaszáma alapján ellenőrizte, hogy az nem egy rendőrségi hitelközösséghez tartozik-e. Ha igen, akkor az Uber autóinak valós helyzete helyett kamuadatokat adott meg a felhasználónak, akiért kocsi se ment.

Az Uber márciusban, miután a New York Times leleplezte a program létezését, elismerte, hogy az oregoni Portlandben az ellenőrök kiszűrésére is használták, de tartotta magát ahhoz, hogy alapvetően sofőreik biztonságát szolgálja.

A Reuters értesüléseit egyelőre se az Uber, se az Igazságügyi minsiztérium nem kívánta kommentálni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt