Büntetőeljárás indult az ellenőröket szoftverrel kitrükköző Uber ellen az USA-ban

Az amerikai igazságügyi minisztérium büntetőeljárást kezdett az Uber ellen. A nyomozás tárgya a cég Greyball nevű, belső használatú szoftvere, amiről eredendően azt állították, hogy a visszaélések kiszűrésére szolgál. Elméletben tényleg alkalmas erre, de a gyakorlatban inkább arra használták, hogy azokban a városokban, ahol nem engedélyezték a működésüket, kiszűrjék az Uberre vadászó hatóságokat.

A szoftver például a felhasználó hitelkártyaszáma alapján ellenőrizte, hogy az nem egy rendőrségi hitelközösséghez tartozik-e. Ha igen, akkor az Uber autóinak valós helyzete helyett kamuadatokat adott meg a felhasználónak, akiért kocsi se ment.

Az Uber márciusban, miután a New York Times leleplezte a program létezését, elismerte, hogy az oregoni Portlandben az ellenőrök kiszűrésére is használták, de tartotta magát ahhoz, hogy alapvetően sofőreik biztonságát szolgálja.

A Reuters értesüléseit egyelőre se az Uber, se az Igazságügyi minsiztérium nem kívánta kommentálni.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.