Észak-Korea szerint a CIA éppen biokémiai anyaggal próbálta megölni Kim Dzsongunt

Észak-Korea azzal vádolta meg az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) és a dél-koreai hírszerző szolgálatot, hogy tervet szőtt Kim Dzsongun észak-koreai vezető meggyilkolására.

A KCNA észak-koreai hírügynökség pénteki közleménye szerint valamilyen biokémiai anyaggal akarták megmérgezni Kim Dzsongunt egy phenjani ünnepségen.

Az utóbbi hetekben különösen feszült az észak-koreai rezsim és a nyugati országok viszonya, Észak-Korea ismét figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ellenséges fellépésük a háború szélére sodorhatja a térséget. 

Az észak-koreai védelmi minisztérium közleményt is kiadott, ami szerint az amerikai imperialisták legutóbbi túlmegy már a határon. A közlemény szerint a gonosz melegágyának számító dél-koreai és amerikai hírszerzés ördögi tervet eszelt ki, hogy ártsanak Kim Dzsongunnak. 

A helyi közmédia szerint a két hírszerző ügynökség ideológiailag korrupt, és lefizettek egy észak-koreai férfit, hogy segítsen tervük megvalósításában. A csak Kimként emlegetett "emberi söpredék" segített volna meggyilkolni a legfőbb vezetőt. Azt állítják, hogy 40 ezer dollárt kapott cserébe. (Reuters/MTI)