Lerángatták a lépcsőn a 444 tudósítóját, és elvették a telefonját a Fidesz konzultációs fórumán

bűnügy
2017 május 05., 11:38
comments 1891

Csütörtök délután kollégánk, Halász Júlia videóriportot akart készíteni a Fidesz konzultácós országjárásának budapesti állomásáról. Ezt az eseménysorozatot múlt héten jelentették be, Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató azt mondta, 120-130 helyen tartanak nyilvános fórumokat országszerte a nemzeti konzultáción feltett kérdések témájában.

photo_camera Varga Mihály a fórumon.. Fotó: Halász Júlia

Csütörtökön Simicskó István honvédelmi és Varga Mihály gazdasági miniszter tartott fórumot a XI. kerületi Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban. 

"Leültem az előadóteremben és vágóképeket készítettem, majd három fiatal férfi felszólított, hogy menjek el, mert regisztráció nélkül nem lehet forgatni. Kérésem ellenére nem mondták el, hogy kik ők, Ludányi Attila önkormányzati képviselő lépett oda, megígérte, hogy bemutatnak a szervezőnek Szabó Lászlónak"  - írta le a helyzetet Júlia.

Szabó László az újbudai Fidesz tagja, az önkormányzat kabinetvezető-helyettese.

photo_camera Szabó László az újbudai Fidesz tagja.   Fotó: Halász Júlia

"Szabó elmondta, hogy nem forgathatok, de meghallgathatom a fórumot, ezért visszamentem a terembe és a második sorban leültem, felvételt a kamerámmal nem készítettem. Mivel a közönségből többen is fotóztak a mobiljukkal, ezért én is készítettem 3-4 fotót a telefonommal."

Varga Mihály beszéde után, a hallgatói kérdések közben Júliát telefonon keresték, ezért kiment a folyosóra. 

"A kameraállványomat viszont bent hagytam a teremben, mert később vissza akartam térni. Szabó László követett a folyosóra, becsukta a terem ajtaját és fenyegetően megállt mögöttem. Mikor befejeztem a hívást, közölte, hogy nem mehetek vissza a fórumra. Elmondtam neki, hogy bent van az egyik eszközöm, de ekkor rámtámadt, kicsavarta a telefont a kezemből és agresszívan felszólított, hogy hagyjam el az épületet. Azzal gyanusított, hogy videofelvételeket készítettem a kamerámmal, ami nem volt igaz, ezért azonnal kértem, hogy rendőrség előtt tisztázzuk a helyzetet. Miután nem adta vissza a telefonomat és elkezdett lökdösni, hangosan segítségért kiáltottam" - írja Júlia. Ennek ellenére senki sem segített neki, sőt, a folyosón állók közül is többen rátámadtak.

"Szabó László pedig a karomnál fogva lerángatott az emeletről és az épület előtt folytatta a fenyegetőzést. Több kollégája vagy barátja is körbeállt és azt mondták, hogy csak akkor kaphatom vissza a telefonom, ha előbb megmutatom nekik a kamerámat. Folyamatosan fenyegetőztek és megpróbáltak megfélemlíteni. Körülbelül 10 percig kértem, hogy adják vissza a telefonomat, mindannyiuktól többször segítséget kértem."

Júlia leírása szerint a jelenet így folytatódott:

"Mikor elmondtam Szabó Lászlónak, hogy úton van a rendőrség, a fotóimat kitörölte a telefonomból, és visszament a rendezvényre."

photo_camera Halász Júlia

Varga Mihály munkatársai később odavitték a kameraállványt kollégánknak, és azzal az ajánlattal próbálták elsimítani az ügyet, hogy kárpótlásul készíthet egy interjút Varga Mihállyal. 

"A rendőrség munkatársai az épület előtt, a főbejáratnál kikérdeztek engem és állítólag az épületben a szervezőkkel is sikerült beszélniük. Azt állították, hogy nem tudták azonosítani a támadómat és mivel a szervezők nem látnak szívesen, ezért nem jönnek velem vissza az épületbe, hogy esetleg együtt keressük meg."

Kollégánk ezután már nem találkozott Szabó Lászlóval. Az épületnek van egy másik kapuja is, valószínűleg ott távozott.

Halász Júlia feljelentést tett a XI. kerületi rendőrkapitányságon, az idézetek a feljelentésből származnak. 

photo_camera Szabó László a parlamentben Simicskó István társaságában. Forrás: Simicskó István Facebook-oldala/langpeterphotography/Lang Peter

Pénteken levélben kerestük Simicskó Istvánt és Varga Mihályt is azzal a kérdéssel, hogy elfogadhatónak tartják-e az esetet Az NGM sajtóosztálya közölte:

"Varga Mihály az eseményen meghívott előadóként, a tárca munkatársai meghívottként voltak jelen. Kérjük, hogy további információért a választókerületi elnökhöz forduljanak."

Többször is kerestük Szabó Lászlót. Az újbudai Fidesz-irodától azt a választ kaptuk, Szabó László nem áll a 444 rendelkezésére.

UPDATE: A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya is válaszolt. "A kérdésében foglalt esemény egy olyan lakossági fórum volt, melynek sem a szervezésében, sem a lebonyolításában nem volt szerepe a Honvédelmi Minisztériumnak. Így az esemény részleteiről – beleértve a résztvevőket, a szervezőket, az ott történteket – nem rendelkezünk információval."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.