Szijjártó felszólította az Európai Bizottság első alelnökét, hogy mondjon le

politika
2017 május 05., 07:01
comments 333

A magyar külügyminiszter pénteken eddig berendelte a kanadai nagykövetet, mert kiállt a CEU mellett, majd sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Európai Bizottság első alelnökének, Frans Timmermansnak le kell mondania,

Szijjártó Pétert egy német interjú háborította fel. A Die Zeit újságírója ugyanis azt vetette fel Timmermansnak, hogy amikor Orbán Viktor "amerikai pénzügyi spekulánsozott" Brüsszelben, akkor egyértelmű antiszemita hangokat ütött meg. 

Az EB alelnöke pedig azt válaszolta, hogy 

„Pontosan úgy értettem, ahogy maga. Sokat foglalkoztam életem során az antiszemitizmussal, és mindig nagyon mélyen érint érzelmileg, amikor találkozom vele. Rettenetes, hogy ez a jelenség még mindig létezik Európában. A vitában erre mégsem reagáltam. Ha hagytam volna magamat provokálni, az elvitte volna a témáról a fókuszt. Ezt akkor és ott nem akartam.” 

Pénteki sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter a vádat méltatlannak és elfogadhatatlannak nevezve visszautasította azt, hangsúlyozva, hogy Magyarország a legtöbbet tette Európában az antiszemitizmus ellen.

Szijjártó Péter szerint a Timmermans által megfogalmazott vád Magyarország súlyos megsértése is, márpedig ha egy uniós tisztségviselő "egy ilyen kérdésben ilyen súlyosan megsért egy tagállamot, akkor nem lehet más választása, mint le kell mondania a hivataláról".

A külügyminiszter gyáva embernek nevezte az EB alelnökét, mondván, a Die Zeit című lapnak adott interjúban olvasható "súlyos, ráadásul alaptalan vádat" nem Orbán Viktorral szemtől szemben fogalmazta meg, hanem "később, amikor senki nem tudott rá azonnal reagálni".

Szijjártó Péter megjegyezte, kétségtelen, hogy Magyarország kormányának vannak súlyos vitái Soros Györggyel, kétségtelen, hogy Soros György Magyarország jelenlegi kormányának bukását szeretné. Hozzátette ugyanakkor, hogy "ezeknek a vitáknak semmi köze nincsen Soros György származásához vagy vallásához".

Szerinte az Európai Unió egységét nem azoktól az országoktól kell félteni, amelyek már nagyon sokat tettek Európa megvédéséért, mert "az Európai Unió egységét olyan politikusok veszélyeztetik, mint Frans Timmermans", ahogy a Brexitért is "azok a brüsszeli politikusok a hibásak, mint például Frans Timmermans, akik miatt az Európai Unió versenyképessége minden kétséget kizáróan romlott az elmúlt időszakban", és akik mindeddig nem tudtak választ adni a kihívásokra.

A külügyminiszter szavai szerint Timmermans "illegális bevándorlókkal akarná elárasztani Európát, az Európai Uniót", holott az illegális bevándorlás támogatói "veszélybe sodorják Európát, és benne veszélybe sodorják Magyarországot", amit semmilyen nyomásra nem enged meg a kormány.

Azzal, hogy az utóbbi években Magyarország komoly erőfeszítéseket tett saját és az Európai Unió határainak megvédéséért, "mindenkinél többet tettünk Európa és benne az Európában élő zsidó közösség megvédése érdekében" - mondta az M1 aktuális csatornán is közvetített sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.