Több tízezren vettek részt a lengyel ellenzék kormányellenes tüntetésén

külföld
2017 május 06., 16:22
comments 126

A rendőrség szerint 12 ezren, a szervezők szerint 90 ezren vettek részt a szombat délutáni kormányellenes tüntetésen, a Szabadság Menetén Varsóban. A tüntetést a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform szervezte.

A tüntetők a varsói városháza előtti téren gyülekeztek és a politikusok beszédei után elindultak Varsó egyik főutcáján, a Marszalkowski utcán. Lengyel és uniós zászlókat lobogtattak és a "szabad európai Lengyelország", "Lengyelország itt van" jelszavakat skandálták. 

Grzegorz Schetyna, a Polgári Platform elnöke győzelmet ígért 2019-es parlamenti és európa parlamenti, illetve 2020-as elnökválasztásokon. Azt is megígérte, a jelenleg kormányon lévő Jog és Igazságosság (PiS) politikusait jogi felelősségre vonja "jogellenes cselekedeteikért". 

„Senkinek sem engedjük meg, hogy megváltoztassa az alkotmányt!”– utalt Schetyna az államfő, Andrzej Duda szerdán bejelentett kezdeményezésére, aminek értelmében jövőre véleménynyilvánító népszavazást tartanának egy új lengyel alaptörvényről. A tüntetés incidensek nélkül zajlott és rockkoncerttel záródott. (MTI) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.