50 eurós lakbérrel és 2000 euró ajándékkal csábít lakókat magának egy olasz falu

külföld
2017 május 07., 11:46
comments 112

Egy apró hegyi falu, Bormida polgármestere végső elkeseredésében azt találta ki, hogy pénzzel próbál meg embereket csábítani a településre. Ha valaki tartósan odaköltözik, 2000 eurót kap, míg a lakbér kisebb lakásokért havi 50 euró, nagyobbakért 120 euró lesz. 

A faluban jelenleg 394 ember él, a számuk az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent, elsősorban azért, mert a fiatalok nagyobb városokba költöztek. A polgármester, Daniele Galliano ötletének a részleteit még ki kell dolgozni, és el kell fogadtatni a helyi közgyűléssel is, de ha minden jól megy, 2018-tól élhet majd a lehetőség. 

Egy helyi tanácsnok szerint bárkit szívesen látnak majd, aki odaköltözik: apró közösség az ővék, de nagyon vendégszerető. Ráadásul a falu ugyan fenn van a hegyekben, de nincs messze a tenger sem, remek a levegő, tette még hozzá. 

Képünk csak illusztráció Olaszországból
photo_camera Képünk csak illusztráció Olaszországból Fotó: ALBERTO PIZZOLI/AFP

A polgármester Facebook-oldalán többen jelezték már, hogy érdeklődnek, de sokan panaszolták, hogy munkahely is kéne, mert hiába az alacsony lakbér, ha utána nincs miből megélni a környéken. 

A Guardianben megszólalt a falu egyik éttermének vezetője, Oddone Giuseppe is, aki elmondta, hogy nem nagyon van mit csinálni a faluban. Egyszerű életet élnek, természet mellett: vannak erdőik, kecskéik, van egy templom és rengeteg jó étel, az élet garantáltan stresszmentes. 

Egy tavaly készült jelentés szerint országszerte 2500 falu néz szembe azzal a veszéllyel, hogy teljesen elnéptelenedhet. 2017-et a kulturális minisztérium a falvak évének nevezte, hogy ezzel is népszerűsítsék a falusi életmódot. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.