Hal helyett szar van a Szamosban, és ez rohadtul szomorú

környezetszennyezés
2017 május 08., 14:20

Baranyi Krisztina az Együtt önkormányzati képviselője hosszú ideje ostromolja a kormányt, tegyenek a Tisza szennyezettsége ellen.

Egyre kevesebb a hal, a rákok eltűnnek, a kagylók pusztulnak, a horgászok panaszkodnak, tapasztalataikat pedig immár vizsgálati eredmények támasztják alá.

" A közadakozásból elvégeztetett vizsgálatok mind azt bizonyítják, hogy a helyzet válságos. Két kiragadott példával érzékeltetve: síkvidéki közepes és nagy folyók esetében a rendelet szerinti vízminőségi úgynevezett KOI-határérték 25 mg/liter, a BOI határérték 4 mg/liter, a mért értékek: 3954 mg/liter és 3003 mg/liter, ami 158-szoros, illetve 751-szeres túllépést jelent.

A szakértő szerint a szennyezés kommunális eredetű, vagyis a Tiszába óriási mennyiségű szennyvíz ömlik, ami tönkreteszi annak élővilágát, és veszélyes nemcsak a Tisza élővilágára, de a magyar emberek egészségére is."

Küzdelméről már írtunk korábban, de a mérési eredményeknél sokkal jobban szemlélteti a helyzet súlyosságát a helyszínen nemrég készített videó.

Baranyi Krisztina videója felfedi a Tiszát terhelő óriási mértékű szennyvízterhelés egyik fő forrását, innen jön a szar, a zsír, az állati darálék, a vér a folyóba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.