Hatalmas zajjal landolt az amerikai hadsereg titkos űrrepülője

Egy 2010-es felvétel az X-37B-ről. A felvételen látszik, hogy mennyivel kisebb a pilóta nélküli űrrepülő a hagyományos, már forgalomból kivont űrsiklóknál.Fotó: -/AFP

Hangrobbanással érkezett meg a floridai Kennedy Űrközpontba az amerikai hadsereg X-37B jelzésű titkos űrrepülőgépe, amely két éven át tartó, titkosított küldetésen vett részt a világűrben.

A pilóta nélküli miniautür űrsikló helyi idő szerint vasárnap reggel 7:47-kor landolt a Kennedy Űrközpontban. Az érkezését nehéz volt titokban tartani, sajtójelentések szerint a hangrobbanást még a félsziget túloldalán, Tampában is hallották.

A kilenc méter hosszú gép 2015 májusában indult küldetésére a közeli Cape Canaveralból egy Atlas 5 típusú rakétához rögzítve. Küldetése során nem részletezett kísérleteket hajtott végre. Ez volt a két gépből álló titkos űrflotta negyedik, egyben eddigi leghosszabb küldetése.

A programért felelős légierő szűkszavú és rejtélyes közleménye szerint a küldetés során "kockázatcsökkentést, kísérleteket és konceptuális működési fejlesztéseket végeztek az újrahasznosítható űrjárműtechnológiával". Hogy ez mennyibe került, az titkos.

A világűr békés fejlesztését hirdető Secure World Foundation szerint mindez a titkolózás arra utalhat, hogy az X-37B megfigyelési eszközöket tesztelhetett vagy értékelhetett ki. (Via The Guardian)


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.