Orbán nem volt hajlandó elítélni a konkrét vérontásra felszólító Bayer Zsoltot

POLITIKA
2017 május 08., 13:05

Az ATV riportere a parlament folyosóján kérte meg a miniszterelnököt, hogy Orbán Viktor kommentálja Bayer Zsolt Karc FM-es őrjöngését. A Fidesz alapító, Orbánnal jó viszont ápoló publicista egy betelefonálós rádióműsorban többek között ilyeneket mondott azokról a civilekről, akik egy nemrég egy parlamenti bizottsági ülésen hajtottak végre tiltakozó akciót:

“Ha még egyszer ezek vagy ilyenek megjelennek a parlament épületében, és ott megzavarják a munkát, akkor úgy kell őket kivágni, mint a macskát szarni. Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön…Ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat. Ez ugyanis Magyarország parlamentje, nem pedig a nyilvános vécé, ahová ezek valók.”

Az aktivisták egy minden magyar állampolgár számára nyitott bizottsági ülésen, teljesen békés módon tiltakoztak a civileket megbélyegző törvényterevezet ellen, úgy, hogy a demonstrációt még az ülést vezető kormánypárti képviselő, Rubovszky György sem ítélte olyannak, ami miatt ki kéne vezettetnie őket.

Orbán az ATV-s kérdésre azt mondta, hogy

nem ismeri Bayer megnyilatkozását, de ha látta volna, sem kommentálná, és „örül, hogy él”.

Azok, akiknek a megölésére, de legalábbis súlyos megsebesítésére szólított fel Bayer, már nem voltak ennyire szűkszavúak, és a következő szöveggel reagáltak a fideszmagyar szinten is félelmetesnek számító uszításra:

A parlamentben tiltakozó civilek közleménye Bayer Zsolt kijelentéseire

A Civilizáció csoport nevében április 25-én a parlament Igazságügyi bizottságának ülésén tiltakozó civil szervezetek vezetői és munkatársai határozottan visszautasítják Bayer Zsoltnak a civilek elleni fizikai erőszakra buzdító kijelentéseit. Az akcióban – több másik szervezet mellett - a Nyugdíjasok Országos Képviselete is részt vett. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Bayer Zsolt nyugdíjas emberek, illetve oktatásért, egészséges környezetért dolgozó civil szervezetek munkatársainak fizikai bántalmazására bátorítja hallgatóit.

Bayer Zsolt a Karc FM Paláver című műsorának április 25-ei adásában fizikai erőszakra buzdított a civil szervezetek munkatársai és mindenki más ellen, aki törvényes lehetőségeit kihasználva részt szeretne venni egy nyilvános parlamenti ülésen, és ott véleményét kívánná kifejezni. Szó szerint idézve szavait:??

“Ha még egyszer ezek vagy ilyennek megjelennek a parlament épületében, és ott megzavarják a munkát, akkor úgy kell őket kivágni, mint a macskát szarni. Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön…Ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat. Ez ugyanis Magyarország parlamentje, nem pedig a nyilvános vécé, ahová ezek valók.”??

A házszabály alapján a bizottsági ülések nyilvánosak, regisztrációval bárki számára meghallgathatóak. A civil szervezetek munkatársai a bizottság ülését nem megzavarva, csendben, demokratikus eszközökkel fejezték ki véleményüket.

Bayer szavait elítéljük, mert nem egyszerűen ordenáré stílusban erőszakra ösztönöznek, ami közvetlen veszély esetén már bűncselekménynek számít, hanem azért is mert tovább erősíti azt a hamis képet, hogy a törvényhozás folyamatába az állampolgároknak semmilyen beleszólása nem lehet.?Mi ennek épp az ellenkezőjét gondoljuk: egy érett demokráciában legitim módon csak és kizárólag az érintettek bevonásával társadalmi vitát követően lehet törvényt alkotni.

A Hősök Vétója tüntetést és az április 25-ei parlamenti akciót szervező Civilizáció csoport mögött több mint száz hazai civil szervezet áll. A Civilizáció civil értékekért dolgozó önkéntes emberek csoportja. Gyerekek jogait védjük, szegény embereknek adunk ételt, hajléktalanoknak hajlékot, közösségeket támogatunk, és egy tiszta, békés és egészséges Magyarországért dolgozunk.

Azért tiltakoztunk az Igazságügyi bizottság ülésén, mert a parlamentnek benyújtott törvény önkényes módon bélyegez meg társadalmilag hasznos tevékenységet végző civil szervezeteket, ami álláspontunk szerint hosszútávon az egész hazai szektor számára jóvátehetetlen károkat fog okozni.

Az április 25-ei parlamenti akcióban a következő szervezetek munkatársai vettek részt a Civilizáció csoport nevében:

Amnesty International Magyarország 2 fővel

Artemisszió Alapítvány 2 fővel

Civil Rádiózásért Alapítvány 1 fővel

Civil Kollégium Alapítvány 2 fővel

Feltétel Nélküli Alapjövedelem 1 fővel

Krétakör Alapítvány 2 fővel

Menedék Migránsokat Segítő Egyesület 1 fővel

Nyugdíjasok Országos Képviselete 1 fővel

Ökotárs Alapítvány 1 fővel

Tanítanék Mozgalom 1 fővel

Társaság a Szabadságjogokért 2 fővel

Védegylet 3 fővel

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Bayer Zsolt demokratikus eszközökkel véleményt nyilvánító nyugdíjasok, az oktatásért, emberi jogokért és az egészséges környezetért dolgozó civilek fizikai bántalmazására uszít.

link Forrás


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.