Orbán Viktorról lepergett Mészáros Lőrinc százmilliárdja, az oroszbérencezés és az is, hogy két kézzel lopnak a fideszesek

POLITIKA
2017 május 08., 11:11
comments 188

Azonnali kérdésekre válaszolt Orbán Viktor ma a parlamentben. Sorrendben ez így nézett ki.

1. Gúr Nándor (MSZP) leoroszbérencezte a Fideszt

Mégpedig azért, mert a nemzeti konzultációban magyarok szenzitív adatait átjátszotta az oroszoknak a Yandexen keresztül. A szocialista képviselő azt kérdezte, kinek az érdeke a személyes adatok jogtalan felhasználása, esetleg a választások manipulálásának előkészítése. Ki adott engedélyt az oroszok kódjának elhelyezésére a netes kérdőíven, miért a szövetségi rendszerünkön kívüli céget választottak? 

Orbán az első válaszában azt mondta, hogy szigorú adatvédelmi szabályok vonatkoznak a nemzeti konzultációra, ezt betartották és be is tartják a jövőben is.

link Forrás

Gúr erre jegyezte meg, hogy ha betartották volna szabályokat, akkor nem kerülhettek volna adatok az oroszokhoz, nem csoda, hogy sokan oroszbérencnek tartják a Fideszt. Nem értette, hogy miért nem hagyta a Fidesz tisztázni a Yandex-ügyet: ha Orbán adott engedélyt az orosz kód elhelyezésére, akkor azért kellene lemondania, ha nem tudott róla, akkor meg azért.

Orbán második válasza: itt egyetlen támadás történt, amit Gúr Nándor indított a nemzeti konzultáció ellen. A kérdőív adatvédelmi szempontból biztonságos, ezt az emberek tudják is, ezért töltötték ki azt egymillióan. A külföldi érdekek szolgálata témában pedig a szokásos mantra: az MSZP szolgálta évtizedekig a szovjet érdekeket, aztán az IMF-et, aztán Sorost. 

2. Vona szerint Orbán egy kiöregedett rocksztár

A megszokott zsúrpubizáshoz, férfiszoknya mögé bújáshoz képest kifejezetten békés volt a Vona–Orbán-csörte. A Jobbik elnöke szerint a cinikus, korrupt kormány miatt menekülnek külföldre a magyarok, miközben Orbán csak a pénzzel és a focival foglalkozik. A korábban ügynökügyeket, külföldi bankszámlákat emlegető Vona a mostani kérdést arra futatta ki, hogy miért nem szavazhatnak elektronikusan a külföldön élők. 

Orbán első válasza: a választójogi törvény megváltoztatása nem a kormány, hanem a parlament dolga. Aztán kampánybeszédet tartott a Fidesz mellett, hogy mi mindent tettek eddig a fiatalokért, akik a legfontosabbak a párt számára, majd meglepőd módon arra kérte Vonát, hogy tisztelje a boldogulást külföldön keresőket. A kormány ugyanis azon dolgozik, hogy hazatérjenek azok, akik kint dolgoznak vagy tanulnak. 

Vona szerint éppen hogy ők tisztelik azokat, aki a kilátástalan jövő miatt hagyják el az országot, Orbán viszont nem. Vona szerint Orbán menthetetlen, olyan, mint egy kiöregedett rocksztár, aki régi lemezei között érzi jól magát, de „ez már a XXI. század, jó napot kívánok". Vona azt mondta: 

"Nem az a baj, hogy Orbán nem tudja bekapcsolni a számítógépet, hanem az, hogy ezért a számítógépet hibáztatja". 

Orbán riposztja: örül, hogy Vona nem vonta kétségbe a kormány fiatalokat támogató intézkedéseit, ezért inkább személyesen belé kötött. „Ez politkának sovány, nem erre kiváncsiak az emberek" – adott tanácsot Vonának.  

link Forrás

3. Nem Városligetre, Várba költözésre kellene százmilliárdokat költeni

Hanem a gyerekekre és a nyugdíjasokra. Nagyjából ez volt az LMP-s Schmuck Erzsébet felszólalásának a lényege.

Orbán itt aztán észbe kapott, és azonnal korrigálta két perccel korábbi mondatait, miszerint a kormány számára a fiatalok a legfontosabbak. Merthogy a nyugdíjasok is a legfontosabbak. 

És persze lehetne még többet adni, de ez még mindig több, mint amit az MSZP adott.

link Forrás

Schmuck aztán felemlegette Matolcsy dupla fizetését, Mészáros Lőrinc százmilliárdjait, Orbán pedig kb. megismételte, amit korábban elmondott.

link Forrás

4. A fideszesek mindkét kezét le kéne vágni, annyit lopnak

Bangóné Borbély Ildikó hozta a nap mészároslőrincezését. Azt kérdezte Orbántól, hogy az egy év alatt a vagyonát 100 milliárddal növelő felcsúti polgármester vajon akkor akkor is ennyire sikeres lenne-e, ha nem lenne Orbán Viktor barátja, és nem arról van-e szó, hogy ennyi közpénz magánvagyonná alakítani talán nem is tündérmese, hanem egyszerű bűncselekmény? 

Orbán a leggazdagabb magyarok listáját azzal intézte el, hogy a kormány semmilyen vagyoni listát nem készített, egymással rivalizáló üzletemberek tettek közzé ilyeneket a többiekről. A kormányfő szerint a Fideszben van egy elv: az üzlettel az üzletemberek foglalkoznak, a politikával és az ország ügyeivel a politikusok. Történetesen Mészáros politikus is, hiszen polgármester, de erre nem tért ki Orbán. És az MSZP az, aki üzletembereket tett miniszterelnökké. 

Bangóné leporolta Pokorni Zoltán 2010-es mondatait arról, hogy aki a közösből lop, annak le kell vágni a kezét. „Hol van már Pokorni? Maradt a gátlástalan lopás. Ha komolyan vennék Pokorni szavait, a Fidesz padsorában nemhogy egykezű emberek lennének, de sok képviselőnek mind a két kezét le kéne vágni, annyit lopnak" –mondta az MSZP-s képviselő. 

Orbán kétpontos válasza: 

1. ha korrupcióról van szó, az maga a szocialista párt, sosem küzdtek ellene, és négyes metró.
2. látja, hogy a képviselőnőt a meggazdagodás receptje különösen érdekli, ezért forduljon az MSZP körüli üzletemberekhez, majd ellátják jó tanácsokkal.

5. Bérminimum

Gyöngyösi Márton és Orbán az uniós bérminimumról beszélgettek, Orbán felsorolta a kormány sikereit.   

6. Miért nem számoltatták el Kocsis István, ahogy ígérték?

Szél Bernadett (LMP) kérdésének a címe arra utalt, hogy Paks 2. ügyében a kormány nem hagyja, hogy népszavazás döntsön. De először arról kérdezte Orbánt, mit keresett az a Kocsis István a parlamenti páholyban Süli János, Paks-ügyi miniszter eskütételén, aki ellen elszámoltatást ígért 2010-ben a kormány? 

Orbán erre konkrét választ nem adott, azt mondta, nem erre a kérdésre készült.

link Forrás

Szél Bernadett aztán megkérdezte, miért nincs népszavazás Paksról. Orbán szerint a választók azért is döntöttek a Fidesz mellett, mert tudták, mit képvisel Paks-ügyében. Szerinte ha nincs Paks, nincs rezsicsökkentés sem. 

link Forrás

Kósa Lajos az azonnali kérdések végén pedig szót kért, és arról panaszkodott, hogy nem azt kérdezik Orbántól, amire a cím utal. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.