A román államfő nem Orbán mintáját követné az Európai Unióban

Románia célja azon tagállamok mellett lenni, amelyek az Európai Unió konszolidálásában érdekeltek - jelentette ki kedden Klaus Iohannis román államfő.

Az elnök a román parlamentben mondott beszédet Európa Napja és Románia 1877-ben elnyert függetlenségének évfordulója alkalmából. Szerinte minél közelebb áll Románia ezekhez a tagállamokhoz, annál jobban fog számítani Bukarest az uniós döntéshozatali mechanizmusban, és annál több esélye lesz a fejlődésre.

Eközben megszavazta a román képviselőház kedden azt az alkotmányt módosító javaslatot, amely "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként" határozza meg a családot, megakadályozva ezáltal, hogy Romániában törvényt hozzanak az azonos neműek házasságáról.

Az alaptörvény módosítására (amely jelenleg "házastársakat" említ a család meghatározásánál) a Koalíció a családért elnevezésű, a többségi román ortodox egyházhoz közel álló civil szervezet tett javaslatot, amely - a többi keresztény egyház támogatásával - több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze polgári kezdeményezéséhez.

A képviselőház 232 vokssal, 22 ellenében, 13 tartózkodás mellett fogadta el az alkotmánymódosító tervezetet, amelynek hatályba lépéséhez szenátusi megerősítés és érvényes és eredményes népszavazás is szükséges. (MTI)