Dél-Koreáig nem ér el a magyar kormány hangja: liberális, emberi jogi ügyvéd nyerte az elnökválasztást

külföld
2017 május 09., 12:15
comments 80

Mun Dzsae In liberális politikus, emberi jogi ügyvéd földcsuszamlásszerű győzelmét jelezte előre a keddi dél-koreai elnökválasztáson három helyi tévétársaság, amelyek a voksok leadását követően kérdezték preferenciáikról a szavazókat - írja az MTI.

photo_camera Mun Dzsae In Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

A KBS, az MBC és az SBS tévétársaságok szerint 64 éves Mun a szavazatok 41,4 százalékát szerezte meg, és ezzel fölényes győzelmet aratott konzervatív riválisával, Hong Dzsun Pjóval szemben. Pjóra az exit pollok alapján a választók 23,3 százaléka voksolt, míg a centrista Ahn Csol Szu 21,8 százalékot kapott.

A szavazóhelyiségek a szokásosnál két órával később, helyi idő szerint este nyolckor zártak. A Yonhap dél-koreai hírügynökség az urnazárás előtt egy órával 75 százalékos részvételi arányról tudott.

Az előrehozott elnökválasztásra azért került sor, mert alkotmányos vádeljárás keretében eltávolították hatalmából a korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje előző államfőt.

A jelek szerint a 13 induló közül Mun feladata lesz egybekovácsolni az ideológiai, korosztályi és területi törésvonalak mentén megosztott nemzetet, új életet lehelni a pangó munkaerőpiacba, megerősíteni az amerikaiakkal kötött szövetséget és felvenni a kesztyűt a rakéta- és atomprogramjában határozott léptekkel masírozó Észak-Koreával szemben.

A Demokrata Párt jogi végzettségű egykori elnöke kritikusan viszonyul a konzervatívok Észak-Koreával szembeni keményvonalas nézőpontjához, amely szerinte nem volt visszatartó erő Phenjan számára, és csak csökkentette Szöul szomszédjára gyakorolt befolyását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.