Dél-Koreáig nem ér el a magyar kormány hangja: liberális, emberi jogi ügyvéd nyerte az elnökválasztást

Mun Dzsae In liberális politikus, emberi jogi ügyvéd földcsuszamlásszerű győzelmét jelezte előre a keddi dél-koreai elnökválasztáson három helyi tévétársaság, amelyek a voksok leadását követően kérdezték preferenciáikról a szavazókat - írja az MTI.

Mun Dzsae InFotó: JUNG YEON-JE/AFP

A KBS, az MBC és az SBS tévétársaságok szerint 64 éves Mun a szavazatok 41,4 százalékát szerezte meg, és ezzel fölényes győzelmet aratott konzervatív riválisával, Hong Dzsun Pjóval szemben. Pjóra az exit pollok alapján a választók 23,3 százaléka voksolt, míg a centrista Ahn Csol Szu 21,8 százalékot kapott.

A szavazóhelyiségek a szokásosnál két órával később, helyi idő szerint este nyolckor zártak. A Yonhap dél-koreai hírügynökség az urnazárás előtt egy órával 75 százalékos részvételi arányról tudott.

Az előrehozott elnökválasztásra azért került sor, mert alkotmányos vádeljárás keretében eltávolították hatalmából a korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje előző államfőt.

A jelek szerint a 13 induló közül Mun feladata lesz egybekovácsolni az ideológiai, korosztályi és területi törésvonalak mentén megosztott nemzetet, új életet lehelni a pangó munkaerőpiacba, megerősíteni az amerikaiakkal kötött szövetséget és felvenni a kesztyűt a rakéta- és atomprogramjában határozott léptekkel masírozó Észak-Koreával szemben.

A Demokrata Párt jogi végzettségű egykori elnöke kritikusan viszonyul a konzervatívok Észak-Koreával szembeni keményvonalas nézőpontjához, amely szerinte nem volt visszatartó erő Phenjan számára, és csak csökkentette Szöul szomszédjára gyakorolt befolyását.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.