Lehel László: Remélem azt, hogy a tettek alapján minősítenek

Interjút adott az RTL Klub Híradójának Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet felfüggesztett elnöke, akiről nemrég derült ki, hogy Filozófus néven jelentett az evangélikus egyház ügyeiről az állambiztonságnak. 1983-ban szervezték be lelkészként, és még 1988 decemberében is rendszer része volt a cikk szerint. A Magyar Nemzet portrécikke szerint Lehel önként vállalta a besúgói szerepet. Az RTL-nek elmondta, hogy miután napvilágra került III/III-as múltja, sok és meglepő helyekről is kapott támogatást, a segélyszervezet egyetlen szponzora sem jelezte eddig, hogy az ügy miatt visszavonja támogatását. Arra a kérdésre, hogy Orbán felesége, Lévai Anikó tudott-e ügynökmúltjáról, Lehel László úgy felelt, hogy miután kiderült, megbeszélték.

Lehel beszervezéséről, és jelentéseiről nem beszélt az RTL-nek, kijelentette, hogy korábban mindent elmondott, ami a nyilvánosságra tartozik. Ezentúl az Evangélikus Egyház tényfeltáró bizottsága vizsgálja az ügyét, a feltáró munka ott fog folytatódni.

Az Ökumenikus Segélyszervezet kuratóriuma kiállt Lehel mellett, így valószínűleg visszaveszi elnöki teendőit, tette hozzá.