Azért kapott 30 milliós bírságot a UPC, mert túl korán vezette be a kábeltévét Jászberényben

gazdaság
2017 május 11., 08:43

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleménye szerint a UPC 2015 végén annak ellenére kezdett a kábeltelevíziós szolgáltatásba Jászberény egy részén, hogy a szolgáltatáshoz kapcsolódó építési tevékenység befejezését nem jelentette be az NMHH-nak.

A hatóság tavaly a UPC „Jászberény deep fibre kábeltelevíziós hálózat” nevű, 96 km-es új hálózati szakasz engedély nélküli használata ügyében, hivatalból indult hatósági eljárásában másodfokon 30 millió forint pénzbírságot állapított meg. A UPC, bár a jogsértést nem vitatta, azért nyújtott be keresetet, mert szerinte az NMHH a jogszabályoknak nem megfelelően határozta meg a bírság összegét.

De a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság áprilisban elutasította a UPC Magyarország Kft. keresetét, és megállapította, hogy az NMHH a szolgáltatóra 2016. októberben kiszabott bírsága az eset körülményeinek és a törvényi szempontoknak megfelelő súlyú és arányos volt.

A bíróság szerint az elmulasztott bejelentés és annak hatósági nyilvántartásba vétele nem merő formalitás, hanem lehetővé teszi, hogy a hatóság meggyőződjön arról, „a hálózat mint hírközlési építmény” jogi és műszaki szempontból megfelelő. Ha ez nem történik meg, akkor az előfizetők érdekei egyértelműen sérülhetnek. A jogszerűtlenség megállapításához nem kell, az érdeksérelem be is következzen, elég a jogszabálysértés puszta ténye és az érdeksérelem bekövetkezésének lehetősége is – áll az NMHH közleményében.

A bíróság a UPC érveire reagálva azt mondta: a UPC a szolgáltatás idő előtti hozzáférhetővé tétele kapcsán nem hivatkozhat a többi piaci szereplő magatartására és a piaci versenyre, mivel a piaci viszonyok egyik szolgáltatót sem mentesítik a hatályos jogszabályok betartásának kötelezettsége alól. A bíróság szerint arra sem lehet alapozni, hogy mivel a UPC jelentős tapasztalattal bír az elektronikus hírközlés területén, ezért biztosan csak teljesen biztonságos és jó minőségű szolgáltatást juttat el a felhasználókhoz.

A bíróság az NMHH-nak adott igazat abban, hogy csak kellően nagy, a jogsértéssel elért előnyt jelentősen meghaladó mértékű, bírság alkalmas arra, hogy a jövőben se a UPC-nek, se más szolgáltatónak ne érje meg figyelmen kívül hagynia a hírközlési szabályokat.

photo_camera Fotó: fortepan.hu

Előzmények

  • A UPC 2015 szeptemberében előzetes bejelentést tett az NMHH-hoz arról, hogy új hálózati szakasz építésére készül Jászberényben.
  • A szolgáltatásnyújtás megkezdésével meg kellett volna várnia az egész építés befejezését és meg kellett volna tennie az erről szóló bejelentést az NMHH-nál, mivel a jogszabályok egyértelművé teszik, hogy amíg a bejelentést nem veszik hatósági nyilvántartásba, addig a megépült hírközlési építményen elektronikus hírközlési szolgáltatást nem lehet nyújtani.
  • A hatóság tavaly júniusban első fokon 40 millió forint bírsággal sújtotta a UPC-t, és a szolgáltatás felfüggesztésére kötelezte.
  • A UPC már ekkor sem vitatta a jogsértést, csak a bírság mértékét, amely a másodfokú eljárás eredményeként azért mérséklődött 30 millió forintra, mert a bírságot befolyásoló körülmények között nem tekintették súlyosbító körülménynek a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.