Élőlánccal tiltakoztak Szima Judit bebörtönzése ellen a veszprémi börtön előtt

Élőlánccal tiltakoztak csütörtök reggel 8-tól délelőtt 10-ig a veszprémi börtön előtt Szima Juditért. A Tettrekész rendőrszakszervezet vezetőjét jogerősen 5 év börtönre ítélték sikkasztás miatt. A vád szerint Szima felhatalmazás nélkül újíttatta fel 18 millió forintért a szakszervezet székhelyeként is szolgáló lakóingatlanát, és jogtalanul, fiktív elszámolás alapján vett fel utazási költségtérítést.

Szima mindezt tagadja. Állítása szerint a szakszervezet irodája megalakulása óta az ő lakóingatlanában működik. Erről bérleti szerződést is írtak, a bérleti díj papíron havi nyolcvanezer forint, amit viszont 2009 óta nem kell megfizetnie a szakszervezetnek, amely lelakhatja a felújítás költségét. Magáról a felújításról 2009-ben küldöttértekezletük döntött, ezt 2010-ben és az utána következő években a szakszervezet kongresszusa is mindig megerősített.

A szakszervezet többször is nyilatkozott róla, hogy nem érte kár, de ezt az ügyészség és a bíróság is figyelmen kívül hagyta.

Ahogy figyelmen kívül hagyta a másik vádpontban figyelmen kívül hagyta a védelem szakértőjének véleményét, és csak a vádat alátámasztó, becslésen alapuló szakértői véleményt vette figyelembe.

Szima támogatói szerint a betegséggel küzdő Szimának "nincs börtöntűrő képessége". A tüntetést azért mostanra szervezték, mert Szimának ma délelőtt kellett bevonulnia a börtönbe, hogy megkezdje 5 éves büntetését, amelybe beleszámítják az előzetesben töltött nyolc hónapot, így kedvezményekkel leghamarabb 32 hónap múlva szabadulhatna.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.