Ha Trump az oroszügyi nyomozást akarta leállítani Comey kirúgásával, az nem jött össze

külföld
2017 május 11., 11:10
comments 82
Donald Trump és Michael Flynn kampányolnak
photo_camera Donald Trump és Michael Flynn kampányolnak Fotó: GEORGE FREY / AFP

Önként nem volt hajlandó együttműködni a szenátusi vizsgálóbizottsággal, ezért szokatlan és ritka döntéssel hivatalosan kötelezték Michael Flynnt, hogy adja át az ügyében releváns iratokat a bizottságnak.

Flyn röpke három hétig volt csak Donald Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója, február 13-án már lemondatták, miután kiderült, hogy eltitkolta kapcsolatait Oroszország washingtoni diplomatáival, illetve nemzetbiztonsági átvilágításán elhallgatta, hogy jelentős honoráriumot kapott a Kreml alapította orosz propagandatévétől, az RT-től. Minderről ráadásul még Mike Pence alelnöknek is hazudott.

Persze Trump kormányáról lévén szó, ebben is van egy nagyon érdekes, és Trump számára felettébb kellemetlen csavar:

Trumpék már legalább 18 napja tudtak erről, mire végre kirúgták állásából.

Arról nem is beszélve, hogy már hivatalos, január 20-i kinevezése előtt is kaptak figyelmeztetéseket az igazságügyi minisztériumtól és a releváns titkosszolgálatoktól arról, hogy Flynn hazudott, ezzel zsarolhatóvá vált.

Flynn az egyik kulcsfigura a Trump-kampány és Oroszország kapcsolatát vizsgáló FBI-nyomozásban. Olyannyira, hogy még azzal is megpróbálkozott, hogy mentesség ellenében vallomást tegyen, de ezt a hatóságok elutasították.

A szenátusi bizottság döntése arra utal, hogy James Comey, az FBI igazgatójának keddi kirúgása nem fogja lelassítani az ügyben folyó vizsgálatot. Comey-t a hivatalos indoklás alapján azért rúgta ki Trump, mert túl keményen bánt Hillary Clintonnal a volt demokrata elnökjelölt emailszervere miatt folytatott nyomozásban - abban, amely miatt Trump egészen kirúgásáig általában dicsérte Comey-t, és amelynek döntő szerepe volt Trump választási győzelmében is.

Az átlátszó indoklás ellenére minden más megszólaló egyértelműen az oroszügyi nyomozást vélte Comey kirúgása valós okának. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.