Hivatalos: egy blöff a kormány CEU-ügyi tárgyalója

POLITIKA
2017 május 11., 12:32
comments 89

Altusz Kristóf tárgyalásokat folytat a Magyarországon működő egyetemek ügyében, 

eddig Thaiföld, Malajzia, és Kína képviselőivel egyeztetett,

mondta Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. 

Kép: Botos Tamás
photo_camera Kép: Botos Tamás

Emlékezetes, a kormány akkor dobta be a külügy egyik helyettes államtitkárának nevét, amikor az Egyesült Államok kiállt a CEU mellett, és közölte a magyar kormánnyal, hogy ne velük akarjon tárgyalni, hanem az ellehetetleníteni kívánt CEU-val. Szijjártó Péter akkor azt mondta, hogy 

"a magyar kormány továbbra is nyitott tárgyalni a Egyesült Államok szövetségi kormányával és készen áll bármilyen egyeztetésre a Közép-Európai Egyetemmel."

Altusz Kristófnak is az a dolga, hogy lefolytassa az ehhez szükséges tárgyalásokat, tette hozzá a külügyminiszter. Ez eddig nem jött össze. A CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt már április közepén azt mondta, hogy

"ez az egész csak egy átverés. Egy nevet bedobtak, akinek elvileg ez a reszortja, de nem hallottam róla, hogy felvette volna a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal. Legalábbis én nem tudok róla, és szerintem tudnék, ha megpróbálta volna."

Update: Kovács Zoltán kormányszóvivő a Kormányinfón később kiegészítette Lázárt: Altusz Kristóf találkozott az Egyesült Államok ideiglenes budapesti ügyvivőjével. Hogy milyen eredménnyel zárult a tárgyalás, Kovács nem adott felvilágosítást. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.