Kötelező lehet a borravaló az éttermekben

Tbg
gazdaság
2017 május 11., 15:02
comments 373

„Jövő évtől 8-15 százalékos kötelező szervizdíj bevezetését szorgalmazza a szállodaszövetség” - írja a Világgazdaság.

Ha ez valóban törvényerőre emelkedik, az tulajdonképpen azt jelenti majd, hogy kötelező lesz majd „borravalót” adni, hiszen azt is kiszámlázza az étterem.

A szervízdíjért a a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége lobbizik.

A lobbisták szerint a kötelező borravalóra azért van szükség, mert „a turizmus legnagyobb problémája a munkaerőhiány, amely már a menedzseri szinten is fenyeget, vagyis nincs más út, mint a komoly bérfejlesztés, amivel itthon, illetve az ágazaton belül lehet tartani a dolgozókat”.

Magyarul annyira pörög a gazdaság, hogy szinte az összes pincér a határ túloldalán dolgozik már, és valamivel, pl. normális bérezéssel haza kéne őket csábítani.

Azt is el szeretnék érni, hogy a korábbi ígéretekkel összhangban „a szálláshely-szolgáltatás 18 százalékos áfájának csökkentése” is megtörténjen.

Ebben az ügyben az Airbnb és társai típusú lakáshotel-szolgáltatások jelentenek komoly konkurenciát:

„Míg egy szállodának igen költséges kötelezettségeknek kell eleget tennie (például tűzvédelmi felelőst, hamarosan energetikai szakembert alkalmazni), és magas adóterhek mellett működik, komoly hátrányba kerül az olcsóbban kiadott lakásokkal, sőt, immár az adóoptimalizálás érdekében lakáshotelként működtetett, valójában szállodának épült házakkal szemben” (Világgazdaság)

Címlapkép: 1940. Balatonfüred, Deák Ferenc (Csányi) utca, a Liliom étterem terasza. Háttérben az Esterházy strand. Fotó: Karabélyos Péter/Fortepan

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.