A Belügyminisztérium szerint „feszültségkeltés” azt állítani, hogy áram van a magyar-szerb határon lévő kerítésben

Feszültségkeltésnek nevezte a Belügyminisztérium (BM) az index.hu tudósítását az MTI-nek péntek délután eljuttatott közleményében, kiemelve, hogy a határkerítések nincsenek áram alatt.

A BM közleményében felidézte, hogy az index.hu "szenzációhajhász címét átvéve" számos médiatartalom-szolgáltató arról tájékoztat, hogy áramot vezetnek a határkerítésbe, az ideiglenes biztonsági határzárba. Márpedig - mint felhívták a figyelmet - az index.hu tudósításából is kiderül, hogy a határkerítések nincsenek áram alatt.

Ezzel szemben, mint írják, az a helyzet, hogy a kettős határkerítéssel párhuzamosan, mintegy 10 kilométer hosszban építettek ki egy helymeghatározásra alkalmas biztonságtechnikai jelzőrendszert, amely "korlátozott energiájú elektromos impulzusokkal működik". Ez a biztonságtechnikai jelzőrendszer a magyar-szerb határszakasz teljes hosszán megépül, teszik hozzá.

A BM arról is ír, hogy a jelzőrendszert - a szabványnak megfelelően - a nemzetközi minősítő "emberi élet veszélyeztetésére alkalmatlannak" minősítette. A jelzőrendszer kiépítése közben történhettek munkahelyi sérülések - amelyről a kivitelező tud nyilatkozni -, de a rendőrséghez nem érkezett ilyen bejelentés. 

Az Index úgy tudja, hogy e "korlátozott energiájú elektromos impulzusokkal működő" jelzőrendszer egy magyar munkást már megrázott, őt kórházban kellett kezelni.