A pápa szentté avatja a két fatimai gyermeket, akiknek megjelent Szűz Mária

egyház
2017 május 12., 05:38
comments 181

Szombaton Ferenc pápa szentté avatja Marto Ferencet és Jácintát, akiknek kisgyerekként megjelent  Szűz Mária, 1917-ben. A szentté avatás a szokásoktól eltérően nem Rómában, hanem a portugáliai Fatimában lesz, Mária a megjelenésének emléket állító kegyhelyen. A pápa már pénteken a helyszínre utazik.

Hatalmas tömeget várnak, egyes beszámolók egymillió, az óvatosabbak félmillió zarándok érkezésével számolnak. Biztonságukra hatezer fő vigyáz majd.

Ez lesz az első alkalom, hogy a katolikus egyház olyan gyermekeket avat szentté, akik nem hitükért haltak mártírhalált.

Gyűlnek a hívek Fatimában.
photo_camera Gyűlnek a hívek Fatimában. Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

Az 1917-ben 9 éves Ferenc és 7 éves Jácinta testvérek voltak, és 10 éves unokatestvérükkel együtt állatokra vigyáztak, amikor megjelent előttük Szűz Mária. A most szentté váló testvérpár a csoda után néhány évvel a spanyolnátha  áldozata lett, unokatestvérük viszont 2005-ig élt apácaként.

Mária látomásokon keresztül három titkot tárt fel a gyerekek előtt, ezeket később a pokol megmutatására, a második világháborúra és János Pál pápa elleni merényletre  vonatkoztatták. 

A szentté avatáshoz csodatételre van szükség. Ebben az esetben ez egy brazil kisfiú csodálatos felgyógyulása volt, aki 2013-ban egy ablakból kiesve hét métert zuhant, és miután édesanyja a fatimai gyerekekhez imádkozott, súlyos fejsérüléséből nagyon gyorsan felgyógyult.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.