A pápa szentté avatja a két fatimai gyermeket, akiknek megjelent Szűz Mária

Szombaton Ferenc pápa szentté avatja Marto Ferencet és Jácintát, akiknek kisgyerekként megjelent  Szűz Mária, 1917-ben. A szentté avatás a szokásoktól eltérően nem Rómában, hanem a portugáliai Fatimában lesz, Mária a megjelenésének emléket állító kegyhelyen. A pápa már pénteken a helyszínre utazik.

Hatalmas tömeget várnak, egyes beszámolók egymillió, az óvatosabbak félmillió zarándok érkezésével számolnak. Biztonságukra hatezer fő vigyáz majd.

Ez lesz az első alkalom, hogy a katolikus egyház olyan gyermekeket avat szentté, akik nem hitükért haltak mártírhalált.

Gyűlnek a hívek Fatimában.Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

Az 1917-ben 9 éves Ferenc és 7 éves Jácinta testvérek voltak, és 10 éves unokatestvérükkel együtt állatokra vigyáztak, amikor megjelent előttük Szűz Mária. A most szentté váló testvérpár a csoda után néhány évvel a spanyolnátha  áldozata lett, unokatestvérük viszont 2005-ig élt apácaként.

Mária látomásokon keresztül három titkot tárt fel a gyerekek előtt, ezeket később a pokol megmutatására, a második világháborúra és János Pál pápa elleni merényletre  vonatkoztatták. 

A szentté avatáshoz csodatételre van szükség. Ebben az esetben ez egy brazil kisfiú csodálatos felgyógyulása volt, aki 2013-ban egy ablakból kiesve hét métert zuhant, és miután édesanyja a fatimai gyerekekhez imádkozott, súlyos fejsérüléséből nagyon gyorsan felgyógyult.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.