Ebola gyilkolt a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítette, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban áprilisban ebolagyanús tünetekben meghalt betegek egyikét valóban a vírus fertőzte meg. 

Összesen kilenc embert vizsgáltak gyanús tünetetekkel április 22-e óta az ország Bas-Uele tartományában. Közülük hárman már meghaltak azóta, egyikük esetében erősítették meg egyelőre a tesztek az ebolavírus jelenlétét. 

Az országban utoljára 2014-ben pusztított az ebola, akkor 42 ember halt meg. Az egészségügyi minisztérium most nagy erőkkel kezdte el felkutatni azokat, akik esetleg megfertőződhettek. 

Ebola-vírussal fertőzött betegeket kezelő egészségügyi központban készült fotó még 2014-bőlFotó: KATHY KATAYI/AFP

A Kongói Demokratikus Köztársaságban eddig kilenc ebolajárványt regisztráltak, azaz az egészségügyi hatóságok tudják, hogyan kell ilyenkor eljárni. Ez azért fontos szempont, mert a 2013-as, nyugat-afrikai országban pusztító nagyobb járvány esetén éppen az súlyosbította nagyon a gondokat, hogy olyan országokban jelent meg a vírus, ahol korábban nem volt ismert. Abban a járványban a becslések szerint 11300 ember halt meg. 

Az ország egészségügyi minisztériumában azt is kiemelték, hogy most egy ritkásan lakott, a világtól meglehetősen elzárt területen jelent meg a vírus, ami a lehetőségekhez képest jó hír, mert így nagyobb esély van a megfékezésére. 

A 2013-as kitörés után felgyorsult a lehetséges oltások fejlesztése is, a WHO szerint létezik már egy prototípus, ami klinikai teszteken nagyon ígéretes eredményeket mutatott. (Al-Jazeera)