Kirúgták az egészségügyi minisztert Venezuelában, mert közzétette, hogy mennyit romlott az emberek egészségi állapota

külföld
2017 május 12., 16:46
comments 19

Nicolás Maduro venezuelai elnök váratlanul menesztette egészségügyi miniszterét pénteken, mindössze napokkal azt követően, hogy a közel két éves hallgatás után a kormány az ország egészségügyi helyzetének jelentős rosszabbodását jelző adatokat tett közzé.

A kormányzati bejelentés szerint a mindössze négy hónapja hivatalban lévő, nőgyógyász végzettségű Antonieta Caporalét a gyógyszerész Luis Lopezzel váltották fel.

A héten nyilvánosságra hozott egészségügyi adatok szerint a gazdasági és belpolitikai válsággal küzdő dél-amerikai országban a csecsemőhalandóság 30 százalékos, a gyermekágyi halandóság 65, a maláriás esetek száma pedig 76 százalékos növekedést mutatott a tavaly. Szintén jelentősen megugrott a zikavírusos és a torokgyíkos megbetegedések száma.

Venezuelát története eddigi legnagyobb társadalmi, politikai, gazdasági és humanitárius válsága sújtja. A négy éve tartó krízishelyzetben más termékek mellett a gyógyszerek és egészségügyi felszerelések is hiánycikknek számítanak. Az ország vezető gyógyszerész egyesülete szerint Venezuelában a gyógyszerek 85 százalékából hiány van. Emellett milliók szenvednek az élelmiszerhiánytól és az elszabadult inflációtól. Április eleje óta szinte mindennaposak a Nicolás Maduro elnök kormányzata elleni tüntetések is, és a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásokban eddig legalább 40-en vesztették életüket, a sebesültek száma több száz.

A venezuelai egészségügyi minisztérium 2015 júliusában tett közzé utoljára adatokat. Csecsemőhalandóságként a tárca az egy évesnél fiatalabb gyermekek halálát, míg a gyermekágyi halandóságként a várandósság alatt, vagy a szülést követő 42 napban bekövetkezett halált határozza meg.

A venezuelai kormány ugyanakkor csak a halálozások számát és a százalékos adatokat közli, nem pedig más országokhoz hasonlóan az 1000 lakosra vetített esetek számát. Ennek az információnak a hiányában azonban lehetetlen hasznos összehasonlítást végezni más államokkal és Venezuela korábbi éveivel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.