Csak a helyieknek nem szóltak, hogy áramot vezettek a határkerítésbe

Pénteken írta meg az Index: áramot vezettek a szerb–magyar határra épített kerítésbe. A kormányszóvivő szerint ebben semmi újdonság nincs. A lakossági fórumot tartó Kovács Zoltán a HírTV kérdésére válaszolta azt, hogy

„én úgy emlékszem, hogy két hónappal ezelőtt a Reuters és a nagy nemzetközi hírügynökségek már beszámoltak arról, hogy a dupla kerítés olyan technikai, illetve visszajelző felszereltséggel bír, amelynek egyik eleme, hogy – érintésvédelmi szempontból a szabályoknak megfelelve, az ilyenkor szokásos korlátoknak megfelelve – olyan visszajelzési rendszert, technológiát működtet, amely a nyomon követést, azonosítást és a lehető leggyorsabb reakciót lehetővé teszi.”

A HírTV járt a helyszínen, ahol kiderült: ahogy a magyar közvéleményt, úgya röszkeieket sem tájékoztatták a feszültség alatt lévő kerítésről és, hogy az mennyire veszélyes. Egy helyi asszony elmondta, annyit tudtak, hogy bütykölnek valamit, de nem mondtak semmi konkrétumot.

„Viszont azzal indokolták, hogy nem folytatják innen a második kerítést, mert áram alatt a rendőrségi kocsik nem járkálhatnak, ugyanis az életveszélyes. Ennyit tudtunk róla, viszont a férjem kipróbálta, téglát dobott a kerítéshez, mert talán riasztania kellett volna, de ez nem történt meg,”

tette hozzá a nő.