Magyarországon is megjelent a WannaCry zsarolóvírus

TECH
2017 május 13., 11:44
comments 156

Riasztást adott ki a Kormányzati Eseménykezelő Központ a WannaCry zsarolóvírus miatt, írja az MTI. A hvg.hu úgy tudja, hogy a Telenor az érintett, amit a cég meg is erősített a lapnak. Eddig száz országból jelentették a fertőzést, az Avast szerint 75 ezer gépet érintett a támadás.

  • A legrosszabb helyzet Nagy-Brittanában van, ahol National Health Service gépeit blokkolta a vírus. 
  • Oroszországban a Belügyminisztérium, és a Sperbank érintett. 
  • Németországban a Deutsche Bahn vasútvállalat gépeit támadták, ami fennakadásokat okozott a közlekedésben. 
  • A román hírszerzés arról számolt be, hogy sikeresen kivédték a kormányintézmények ellen tervezett támadást. 
  • Az Egyesült Államokban a FedEx csomagküldő cég gépei fertőződtek. 
photo_camera Fotó: P. GOETZELT/AFP

A WannaCry zsarolóvírus egyik továbbfejlesztett változata terjedhetett szét a szakértők szerint. A vírus blokkolja a gép működését, és felszólítja használóját, hogy küldjön 300-600 dollár értékben Bitcoint, vagy törlik minden adatát. És megjelenik egy visszaszámláló. 

A zsarolóvírust most kombinálhatták az NSA által fejlesztett, majd onnan ellopott Eternal Blue-val, így a WannaCry képes önmagától terjedni: távoli kódfuttatást kezdeményez a Windows-ban. A Microsoft már a márciusi javítócsomagjaiban kijavította az érintett hibát. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.