Napóleon óta nem volt ilyen fiatal vezetője Franciaországnak

külföld
2017 május 14., 09:47
comments 157
Emmanuel Macron, Franciaország május 14-én beiktatott elnöke elődjével, Francois Hollande-dal az Elyseé palota bejáratánál.
photo_camera Emmanuel Macron, Franciaország május 14-én beiktatott elnöke elődjével, Francois Hollande-dal az Elyseé palota bejáratánál. Fotó: PATRICK KOVARIK/AFP

Május 14-én, 11:26 perctől Emmanuel Macron Franciaország elnöke. A 39 éves - nálam csak hat nappal öregebb!!! - Macron Bonaparte Napóleon óta Franciaország legfiatalabb vezetője.

"Ahhoz, hogy valaki az ország embere lehessen, előbb a kora emberének kell lennie. Az emberek szuverén döntése által ön most mindenek előtt az ország embere, a Köztársaság elnöke" - ezekkel a szavakkal avatta elnökké a május 7-i választások győztesét Laurent Fabius, az Alkotmánytanács elnöke.

Macron az elnökválasztás második fordulójában fölényes, majdnem 2:1 arányú győzelmet aratott szélsőjobboldali riválisa, Marine Le Pen felett. A tervek szerint hétfőn már kinevezheti miniszterelnökét. 

De hamarosan újabb kihívás vár rá, júniusban parlamenti választásokat tartanak, ahol ahhoz, hogy az összes elnöki jogkört gyakorolhassa, frissen alapított pártjának, az En Marche!-nak kéne győznie. A francia alkotmány alapján ugyanis ha nem az elnök pártjáé a parlamenti többség, akkor a tényleges hatalmat a miniszterelnök gyakorolhatja, az elnök szerepe protokolárissá silányul.

link Forrás


Beiktatása után Macron arról beszélt, hogy a világnak mindig is szüksége volt a franciák gondolataira, az ország mégis önbizalmát vesztette. "Az én mandátumom, hogy visszaszerezzem Franciaország önbecsülését" - mondta, mert szerinte Európának és a világnak minden korábbinál nagyobb szüksége van Franciaországra.

"Franciaország ereje nem csökken, egy új reneszánsz határán állunk" - üzente a franciáknak. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.