Zsarolóvírus: a hétfői munkakezdéstől retteg az Europol

Veszélyes pillanat lesz hétfő reggel, amikor az emberek újra munkába mennek, és bekapcsolják péntek este kikapcsolt gépeiket. Az Europol igazgatója, Rob Wainwright szerint ez újraindíthatja a WannaCry zsarolóvírus terjedését, amit egyelőre csak lassítani tudtak, megfékezni nem.

Bár szombaton úgy tűnt, hogy egy anonimitást kérő fiatal biztonságtechnikai szakember megfékezte a vírus terjedését, Wainwrigth szerint vasárnap is tovább nőtt az áldozatok száma,

immár 150 országban több mint 200 ezer számítógépes rendszert fertőzött meg a vírus.

Bár a Microsoft a hétvégén rendkívüli frissítéseket adott ki, még az évek óta nem támogatott XP operációs rendszeréhez is, hétfőn számtalan olyan gép csatlakozhat újra a hálózatra, amit még nem frissítettek, újraindítva a vírust. Emellett, mint arra már figyelmeztettek a szakemberek, az sem zárható ki, hogy hétfőn a vírus újabb varriánsát is elindíthatják, amit a most ismert módszerrel már nem lehet megfékezni. A szakértők szerint ez valós és azonnali fenyegetés, hiszen a vírus íróinak semmi okuk nincs rá, hogy abbahagyják a rendkívül sikeres akciójukat.

Ami annak ellenére is sikeres, hogy Wainwright szerint eddig örömtelien kevés fertőzött engedett a zsarolásnak, és utalt pénzt titkosított adatai feloldásáért cserébe. (Via BBC)