Mégsem lesz mellszobra vitéz nagybányai Horthy Miklósnak Perkátán

vidék
2017 május 15., 17:39
comments 231

A perkátai önkormányzat pár napja közölte, hogy 3 magánszemély (akikről kiderült, hogy az Új Magyar Gárda tagjai) azzal kereste meg a nagyközség vezetését, hogy a Sport és Dózsa György utca sarkán mellszobrot állítanának vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzónak. Somogyi Balázs fideszes polgármester és az önkormányzat fideszes többsége ebbe készséggel bele is ment, így május 20-án már le is leplezték volna Magyarország legújabb, negyedik Horthy-szobrát.

Csakhogy a Magyar Nemzet azt írja:

a fideszes önkormányzat visszavonta az engedélyt.

Horthy Miklós kormányzó mellszobrának avatóünnepsége a Szabadság téri Hazatérés templomának bejáratánál az első bécsi döntés 75. évfordulóján, 2013. november 3-án, Budapesten (Fotó: Máthé Zoltán / MTI)
photo_camera Horthy Miklós kormányzó mellszobrának avatóünnepsége a Szabadság téri Hazatérés templomának bejáratánál az első bécsi döntés 75. évfordulóján, 2013. november 3-án, Budapesten Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A lap elment a községbe (amivel nem volt sok kapcsolata Horthynak), és körbekérdezte a helyieket. Mint mondták, a sajtóból értesültek a szoborállításról, de nem zavarja őket, többen is azt mondták, minden volt államférfinak kellene szobrot állítani, így akár Kádár Jánosnak is járna egy. Egy úr az előző rendszerről ezt mondta:

„Akkoriban nyolc malacért kaptam egy autót. Most mit kapok nyolc malacért?”

Helyiek aztán csütörtökön tiltakozni kezdtek, így a polgármester hétfőn javaslatot nyújtott be az engedély visszavonására, és azt a képviselők többsége meg is szavazta. Somogyi ezután bejelentette: szavazást szeretnének indítani a perkata.hu-n, hogy milyen szobrot állítson majd Perkáta. Attila, Győry Teréz, Hunyadi János, Szent István és a Turul közül lehet választani. (MNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.