Perkátán kap szobrot Horthy Miklós

Történelem
2017 május 10., 04:24

A perkátai önkormányzat szerint három magánszemély kereste meg a nagyközség vezetését azzal, hogy milyen jó lenne a Sport és Dózsa György utca sarkán szobrot állítani vizéz nagybányai Horthy Miklós kormányzónak. Somogyi Balázs fideszes polgármester és az önkormányzat fideszes többsége ebbe készséggel bele is ment, így

május 20-án le is leplezik majd Magyarország legújabb Horthy-szobrát.

A helyi lapok szerint Horthy egy mellszobrot kap, és ez a mellszobor már az önkormányzatot megkereső három magánszemélynél van, ők csak arra kértek és kaptak engedélyt, hogy a szobor Perkátán közterületen helyezhessék el. Az önkormányzat ebbe településszépítési céllal és a „szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadságára” hivatkozva egyezett bele.

Az önkormányzat hangsúlyozta, hogy az ilyen szoborállításnak Magyarországon semmilyen törvényi akadálya nincsen, és nekik nem is kerül semmibe a dolog, mert a május 20-i leleplezőünnepséget is az adományozók szervezik majd meg. Az ünnepség meghívója szerint Somogyi Balázs polgármester mellett eljön a leleplezésre Mészáros István, az Új Magyar Gárda főkapitánya és Hegedűs Loránt Jobbik-közeli lelkész is.

Korábban több fideszes, köztük a Perkáta melletti választókerület korábbi képviselője, L. Simon László is azt mondta, hogy Horthynak nem nagyon kellene Magyarországon szobrot állítani. Orbán Viktor miniszterelnök pedig a parlamentben mondta el, hogy ilyen szoborállítást ő nem tud támogatni. Egészen pontosan így fogalmazott:

„nem fogok támogatni személy szerint egyébként Horthy Miklósnak történő szoborállítást sem, aki egyébként a magyar alkotmány szerint egy olyan időszakban volt politikai vezető, amit a magyar alkotmány világosan úgy határoz meg, hogy Magyarország elvesztette a nemzeti szuverenitását. (...) csak azt a tényt rögzítem, hogy olyan politikusnak nem támogathatja a kormány a szoborállítását, aki elnyomókkal működött együtt, és kollaborált Magyarország elnyomóival, akármilyen egyéb érdemei is vannak.” (Fehervarkukac)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.