A civiltörvény visszavonására szólítják fel a kormányt az ENSZ szakértői

Tüntetés a civiltörvény ellen. Kép: Botos Tamás

Az ENSZ két emberi jogi szakértője a civil szervezetekről szóló törvényjavaslat visszavonására szólítja fel a magyar kormányt.

A törvény - amennyiben az Országgyűlés elfogadja - súlyosan csorbítja majd a szólás- és a gyülekezési szabadságot - állítja Michel Forst, az emberi jogok védői helyzetének különleges jelentéstevője és David Kaye, a szólás- és véleményszabadság előmozdításával és védelmével foglalkozó különleges jelentéstevő, akik az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa legnagyobb független szakértői testületének tagjai. 

"A civil szervezetek pénzügyi átláthatóságát a már létező törvények is biztosítják, az új tervezet csak hátrányosan megkülönböztetné, hiteltelenné tenné és megbélyegezné azokat civil szervezeteket, amelyek részben vagy teljesen külföldről kapják támogatásukat. A törvénynek elfogadása esetén dermesztő hatása lenne nemcsak a nézeteltérés békés kifejezésére, hanem az NGO-k és a kormány tevékenyégét figyelő, az emberi jogok megsértéseire rávilágító egyéni emberijog-védők munkájának elfogadottságára is" - állapították meg az ENSZ munkatársai.

Az állásfoglalás szerint Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának több tagja számos becsmérlő megjegyzést tett olyan civil szervezetekre, amelyek külföldi támogatást kapnak, különösen azokat támadták, amelyeket Soros György vagy a Nyílt Társadalom Alapítvány finanszíroz. ezek a nyilatkozatok "komoly aggodalmat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a kormány mennyire elkötelezett az alapvető szabadságjogok és a demokratikus társadalom mellett". 

"Felszólítjuk a kormányt, hogy vonja vissza a törvénytervezetet, és nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel összhangban mind a gyakorlatban, mind a szavak szintjén teremtsen biztonságos és támogató környezetet a civil társadalom szervezeteinek" - írta állásfoglalásában Michel Forst és David Kaye. (MTI)