Az EU büntetés helyett továbbra is inkább egyeztetne Lengyelországgal

Az Európai Unió tagállamai arra szólitották fel kedden a lengyel kormányt, hogy vegyék figyelembe azokat az aggályokat, melyeket korábban a fékek és ellensúlyok lengyelországi leépítésével szemben megfogalmaztak. Az erről szóló vita a Reuters beszámolója szerint rámutatott az EU nyugati és keleti tagállamai között növekvő feszültségre. 

A vitában ugyanis a tagállamok közül egyedül Magyarország támogatta Varsót. Az Európai Bizottság (története során először) még tavaly januárban indított egy jogállamisági vizsgálatot Lengyelországgal szemben. Elsősorban azért, mert a lengyel alkotmánybíróság átalakításával kapcsolatos aggályokról tárgyalni sem volt hajlandó a lengyel kormány Brüsszellel, nem neveztek ki tárgyalódelegációt sem. 

A Bizottság alelnöke, Frans Timmermans kedden arról beszélt, hogy komoly egyetértés volt abban, hogy a jogállamiság megléte a tagállamokban közös felelősségük, és folytatni kell a párbeszédet a lengyel kormánnyal. 

A lengyel külügyminiszter-helyettes, Konrad Szymanski elmondta, hogy egyetértenek abban, hogy fontos a jogállamiság, de azzal nem értenek egyet, hogy a kormánya lépései aláásnák azt. Beszélt arról is, hogy a párbeszéd folytatásával is egyetértenek, az egyoldalú elvárások megfogalmazását viszont visszautasítják a Bizottság részéről, mivel szerintük azok egyszerű diktátumok. 

Szymanski igyekezett úgy beállítani a vitát, mint ami a varsói kormány és a Bizottság között zajlik, de a Reuters riportja szerint ennél többről van szó: az EB álláspontja mögé magasrangú német, francia és olasz politikusok is beálltak. Belgium és Franciaország kifejezetten utalt arra, hogy Lengyelország nézzen szembe következményekkel, ha nem változtatnak gyakorlatukon. 

A keddi vitán Csehország, Szlovákia és Litvánia tartózkodó pozíciót foglalt el, Magyarország pedig Lengyelország oldalára állt. Az EU-ból kifelé tartó Nagy-Britannia, alighanem a brexit utáni jóviszony érdekében, nem fogalmazott meg éles kritikát. 

Ha Lengyelország továbbra sem hajlandó együttműködni az EU-val, felmerülhet a szavazati jogának felfüggesztése is, de ahhoz a tagállamok egyhangú támogatása kéne és Magyarország vélhetően vétózna. 

Ugyanakkor ha állandósul a konfliktus, az befolyásolhatja az egyre inkább szorosabb integrációban gondolkodó nyugati EU-országok politikáját is, és hatással lehet a keleti tagállamokba utalt fejlesztési pénzekre is. Melyeknek jelenleg (Magyarország előtt kevéssel) Lengyelország a legnagyobb haszonélvezője, teszi hozzá a Reuters. 

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.