Orbán=Horn+Medgyessy+Gyurcsány

érdekes adat
2017 május 17., 16:20
comments 157

Micsoda nap! Orbán Viktor egyenlített: éppen annyi napja kormányozza Magyarországot, mint három, választást nyert szocialista miniszterelnök együtt. Mint Horn Gyula, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc összesen. 

Ha azt nézzük, hogy a rendszerváltás óta hány napot volt kormányon a baloldal, és mennyit a jobb, ott már régóta beelőzte az Antall-Boross-Orbán–hármas a Horn-Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai négyest. 

Orbán jövőre, június végén egyenlíthet a teljes (a Gyurcsány helyére beugrott, választást viszont sosem nyert Bajnai Gordonnal kiegészített) baloldali kormányfőcsapattal szemben. Ettől persze önfeledten lehet még elmúlt nyolcévezni, a baloldal bűneit emlegetni, nem beszélve Soros Györgyről, de azért mégis mintha Orbán Viktor hagyná a legtöbb nyomot a rendszerváltás utáni Magyarországon, ennek minden felelősségével együtt. 

A rendszerváltás óta eltelt idő 40,2 százalékában Orbán Viktor irányította az országot. 

A magyar miniszterelnökök öröklistáján egyelőre harmadik Orbán. 

  1. Tisza Kálmán 1875-1890, 5261 nap, ráadásul megszakítás nélkül
  2. Lázár György, 1975-1987, 4425 nap, szintén egyhuzamban
  3. Orbán Viktor, 1998-2002, 2010-2017. május 17., 3968 nap
  4. Bethlen István, 1921-31, 3785 nap
  5. Fock Jenő, 1967-1975, 2954 nap

Orbán egyébként úgy is hatodik lenne a listán, ha csak a 2010-ben indult második és ezzel összefolyó harmadik ciklusát vennénk máig (2546 nap). 

A 15 éves miniszterelnökséggel abszolút magyar történelmi csúcstartó Tisza Kálmán – akinek kormányzásához volt köthető Budapest és így Magyarország történetének egyik leglátványosabb fejlődése – már nincs beláthatatlan távolságra Orbántól, mármint a miniszterelnökként eltöltött napok számát tekintve. Orbán akkor előzheti be Tiszát, ha jövőre megnyeri a választást, és 2020 november végéig miniszterelnök marad. (Megjegyzendő az is, hogy Tisza idején még nem volt általános választójog, nem szavazhattak sem nők, sem olyanok, akik nem rendelkeztek megfeleő vagyonnal.)

A második Lázár Györgytől már jövőre elléphet Orbán, bár a Kádár-korszak két miniszterelnökét (Lázárt és Fockot) akár ki is vehetnénk a listáról, látszatposztot töltöttek be. A Kádár-Horthy-Orbán különverseny így áll:

  • Kádár - 11 523 nap 
  • Horthy - 8996 nap
  • Orbán - 3968 nap 

Orbán most lesz 54 éves. Kádárnak ennyi idősen még 22 éve volt a hatalomban. Horthynak szintén. 

Kicsit nagyobb kitekintésben: Orbán már több napja irányítja Magyarországot, mint Charles de Gallue az ötödik franca köztársaságot, Winston Churchill (két részletben) Nagy-Britanniát, jövőre előzheti Franklin Delano Rooseveltet, aki egyedüliként kettőnél több cikluson keresztül irányíthatta az Egyesült Államokat és Adolf Hitlert is. Európa nyugati részében jelenleg csak Angela Merkel irányítja régebben az országát Orbánnál, a német kancellár 2005 november óta van hatalmon. Ez még úgy is több, ha Orbán első ciklusát is beleszámítjuk. 

Ami nyugati demokráciákban soknak tűnik, az keleti illiberális körökben még kevés. 

  • Vlagyimir Putyin - 6347 nap
  • Recep Erdogan - 5178 nap
  • Ilham Aliyev - 4948 nap
  • Orbán Viktor - 3968 nap 
Putyin mellett jobbra Erdogan még 2017-ben
photo_camera Putyin mellett Erdogan, az orosz elnök mögött Lukasenka (a különverseny győztese 8338 hatalomban töltött nappal) és a fia, akit utódnak szán. Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.